Na jesień przygotuj rozgrzewającą i zdrową pigwę do herbaty. Zrób prosty przepis na pigwę w syropie. Wzmacnia odporność i pysznie smakuje

Katarzyna Puczyńska
Anna Daniluk
Jak zrobić pigwę do herbaty? Zobacz prosty przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jak zrobić pigwę do herbaty? Zobacz prosty przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty Images/ 5PH
Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy dodatek, który przyjemnie rozgrzeje w jesienne dni. Pełne witaminy C, lekko kwaśne owoce pomagają w walce z przeziębieniem czy grypą, a właściwie przygotowane smakują wyśmienicie. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na pigwę w syropie.

W skrócie:

Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty

Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeśli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.

Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.

Przepis na pigwę do herbaty

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja na: 3-4 małe słoiki.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?

Sposób oczyszczenia:

  1. Umyj i osusz owoce pigwy.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  3. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.
  4. Gdy pigwa puści sok, wstaw garnek na mały ogień.
  5. Wlej wodę do 2/3 wysokości owoców. Jeśli chcesz, to możesz dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłóż korzenne przyprawy po równo do słoików)
  6. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  7. Gorącą pigwę razem z syropem przełóż do czystych słoików i zakręć.
  8. Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  9. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego warto jeść pigwę? Właściwości i kalorie

Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych właściwości można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g) - czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.

Polecamy również przepis na sok z pigwy i nalewkę z pigwy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Jak zrobić pigwę do herbaty? Zobacz prosty przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na jesień przygotuj rozgrzewającą i zdrową pigwę do herbaty....

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jaylah Elsa
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. (w 72y) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
A
Aretha Murphy
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. ( r72w) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
A
Anita
Pamiętam jak się za dzieciaka samemu taki sok do herbaty robiło i jesienią popijało. Ciekawe jak by smakowało z herbatą masala chai od basilur bo ona już w sobie ma rozgrzewające przyprawy
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni