Pierogi z serem na słodko jak u mamy. Poznaj tradycyjny przepis na przysmak z dzieciństwa. Tylko kilka składników i obiad gotowy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pierogi z serem to pomysł na tani i szybki obiad
Pierogi z serem to pomysł na tani i szybki obiad Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pierogi z serem to pyszne i proste danie, idealne na letnie dni. To także pomysł na tani obiad. Zrobimy go z łatwo dostępnych składników, potrzeba tylko mąki, wody, twarogu i śmietany. Całość słodzimy cukrem, bo to pierogi z serem na słodko. Smakują wybornie i zadowolą wszystkie podniebienia.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny obiad z mojego dzieciństwa. To pierogi z serem – na słodko. Flagową potrawą w mojej rodzinie były pierogi ruskie, ale te wychodzą najlepiej ze starych ziemniaków, więc latem przerzucaliśmy się na inne wersje farszu. Królowały pierogi z jagodami oraz właśnie z białym serem, czyli twarogiem. Farsz twarogowy jest bardzo łatwy do zrobienia. Kiedyś trzeba było go mielić przez maszynkę, jak na sernik, ale dzisiaj wystarczy użyć blendera, by szybko uzyskać pyszną, słodką masę. Można do niej dodać np. cukier wanilinowy albo ekstrakt z wanilii, aby jeszcze poprawić smak.

Pierogi z serem – przepis na pierogi na słodko

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,

  • 250 ml wrzątku,

  • pół łyżeczki soli,

  • 400 twarogu półtłustego,

  • 3 łyżki śmietany 18%,

  • 2 płaskie łyżki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżka oleju roślinnego.

Jak zrobić pierogi z serem na słodko?

  1. Najpierw przygotowałam farsz do pierogów. W misce umieściłam twaróg, dodałam śmietanę i cukier. Zblendowałam całość na gładką masę.

  2. Do drugiej miski przesiałam mąkę, dodałam sól oraz wrzątek. Zamieszałam łyżką, a następnie wyrobiłam ciasto dłońmi. Uformowałam w kulę, którą podzieliłam na dwie części.

  3. Jedną kulę przykryłam ściereczką, żeby nie wyschła, a drugą rozwałkowałam na cienki placek.

  4. Szklanką wycinałam koła.

  5. Na środku każdego placuszka kładłam farsz i sklejałam pierogi.

  6. Gotowe pierogi odkładałam pod ściereczkę, na deskę wysypaną mąką. Nie powinny się dotykać.

  7. W dużym garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i dodałam łyżkę oleju roślinnego.

  8. Wrzucałam po kilka pierogów, żeby się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotowałam pierogi 3 minuty. Wyjmowałam łyżką cedzakową.

  9. Pierogi z serem podawałam ze śmietaną i cukrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni