Ekspresowe wafle przekładane 3 masami. Wypróbuj przepis na łatwy deser z dzieciństwa. Oto chrupiące wafelki z orzechami, czekoladą i wanilią

Domowe wafle przekładane to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowe wafle przekładane to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe wafelki przekładane kremem w 3 smakach to przekąska, która wielu osobom kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Zdecydowanie warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ są naprawdę wyśmienite: idealnie chrupiące i słodkie. Co ważne, przygotujesz je niemal błyskawicznie. To bardzo proste. Sprawdź i wypróbuj przepis na wafle z orzechami, czekoladą i wanilią.

W skrócie:

Domowe wafelki z masą z mleka w proszku

Mam dla ciebie przepis na domowe wafle przekładane w 3 smakach. To pyszny deser, który dawniej był bardzo popularny. Masa z mleka w proszku z orzechami, czekoladą i wanilią smakuje wyśmienicie. Trudno się powstrzymać, żeby nie wyjadać jej łyżkami prosto z miski. Całość można bardzo łatwo przygotować w kilka chwil. Wafle są chrupiące, ładnie się kroją i pięknie wyglądają. Gorąco polecam!

Zobacz w galerii, jak zrobić wafle przekładane kremami

Przepis na wafle przekładane w 3 smakach

Czas przygotowania: ok. 20 minut,
Liczba porcji na: ok. 36 wafelków,
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki do jasnej masy,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g posiekanych orzechów, np. laskowych lub włoskich,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego.

Jak zrobić domowe wafle przekładane?

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do garnka, dodaj cukier, wanilię i masło. Zagotuj i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut.
  2. Do masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i zmiksuj.
  3. Rozdziel masę do 3 naczyń.
  4. Do pierwszego dodaj posiekaną czekoladę i kakao, wymieszaj
  5. Do drugiego naczynia dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
  6. Do ostatniej części masy wsyp 2 łyżki mleka w proszku i wymieszaj.
  7. Posmaruj pierwszy wafel czekoladową masą, przykryj drugim. Wyłóż masę orzechową i przykryj trzecim waflem. Następnie rozsmaruj jasną masę i przykryj waflem.
  8. Gotowe wafle obciąż np. drewnianą deską.
  9. Po ok. godzinie wafle są gotowe do krojenia i podawania. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czytaj także: Wafle z mlekiem w proszku. Pyszny deser z lat PRL-u. Przepis na wafle à la Pischinger

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Domowe wafle przekładane to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe wafle przekładane 3 masami. Wypróbuj przepis na ł...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni