Na śniadanie podaj aksamitną pastę z cukinii do chleba. Zrób proste smarowidło na szkolne kanapki. Nie ma lepszego dipu do przekąsek

Anna Daniluk
Domowa pasta z cukinii to sposób na proste, szybkie i tanie smarowidło do chleba.
Domowa pasta z cukinii to sposób na proste, szybkie i tanie smarowidło do chleba. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowa pasta z cukinii to pomysł na lekkostrawne i sezonowe smarowidło. To także zdrowy przysmak na niemal natychmiastowe, a zarazem smaczne śniadanie czy kolację. Baza jest prosta do zrobienia i możesz urozmaicać ją o ulubione przyprawy lub warzywa. Wypróbuj sposób na wyrazistą pastę z cukinii na dobry początek dnia.

W skrócie:

Prosta pasta z cukinii do chleba to prosty, zdrowy i smaczny sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Ta przekąska obfituje w witaminy i minerały i idealnie wpisuje się w zasady zdrowego odżywiania. Dzięki swojej wszechstronności możesz podawać ją na śniadanie, kolację lub jako dip na przekąskę. Co więcej, możesz wzbogacić ją o upieczonego bakłażana, pieczoną paprykę lub pomidory. A nawet wkruszyć ser feta. Poznaj przepis na domowe śniadanie dla całej rodziny.

Pasta z cukinii – proste smarowidło na śniadanie

Liczba porcji: na 1 słoik.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sok z połowy cytryny,

  • 2 jogurtu naturalnego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, bazylia lub koperek.

Jak zrobić pastę z cukinii?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cukinię  dokładnie umyj i obierz ze skórki. Młodych i małych egzemplarzy nie musisz obierać.

  2. Następnie poszatkuj warzywo w cienkie plastry lub kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cukinię.

  4. Smaż ją na średniej mocy palnika przez około 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

  5. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszaj i smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki zaczną przyjemnie pachnieć.

  6. Zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw cukinię do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do blendera.

  7. Dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz oraz ulubione świeże zioła.

  8. Składniki umieść w wysokim pojemniku i wszystkie produkty zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji.

  9. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, możesz dolać 30 ml przegotowanej wody lub oliwy.

  10. Sprawdź smak pasty z cukinii i wedle potrzeb dopraw solą, pieprzem lub dolej soku z cytryny.

  11. Gotową pastę z cukinii przełóż do szklanego słoika lub miseczki.

  12. Przed podaniem wstaw ją do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Taka pasta z cukinii smakuje najlepiej, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Gotową pastę z cukinii podawaj na kromce chleba razowego na zakwasie, chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistymi krakersami. Możesz też serwować ją z kukurydzianą tortillą. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni