Owsianka z truskawkami na trzy sposoby. Na pożywne śniadanie lub deser. Wypróbuj przepis na owsiankę pieczoną, całonocną i gotowaną z sokiem

Karolina Głogowska
Owsianka to świetne i pożywne śniadanie, które śmiało można łączyć z różnymi owocami
Owsianka to świetne i pożywne śniadanie, które śmiało można łączyć z różnymi owocami 123rf/lsvslv/zdjęcie ilustracyjne
Owsianka z truskawkami to pomysł na smaczne, zdrowe i sycące śniadanie, choć jest tak pyszna, że śmiało możesz podać ją na deser. Nikt nie będzie kaprysił przy jedzeniu! Taką owsiankę możesz przygotować na wiele sposobów, a dziś proponuję moje trzy ulubione. To klasyczna gotowana owsianka z sokiem z truskawek, pieczona z dodatkiem kakao oraz całonocna owsianka z jogurtem. Sprawdź i przekonaj się, jak świetnie smakują.

W skrócie:

Owsianka z truskawkami na trzy sposoby

Masz ochotę na pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie? Przygotuj owsiankę z truskawkami. Póki trwa sezon na te owoce, warto wykorzystywać je na jak najwięcej sposobów, również jako dodatek do śniadania. Truskawki i owsianka pasują do siebie idealnie i nasycą cię na długie godziny. Proponuję moje trzy ulubione sposoby na przygotowanie owsianki z truskawkami. Wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada, a najlepiej przetestuj je wszystkie. Tradycyjna owsianka z truskawkami jest szybka do przygotowania i bardzo sycąca. Wystarczy ugotować klasyczną owsiankę i dodać do niej pokrojone truskawki, które puściły trochę soku. Niebo w ustach! Możesz także zrobić pieczoną owsiankę z truskawkami, która jest tak pyszna, że śmiało możesz podać ją na deser. Z kolei całonocna owsianka z truskawkami to przysmak na zimno, który najlepiej zrobić z jogurtem. Smacznego!

Gotowana owsianka z truskawkami

Składniki:

  • 200 g truskawek,

  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich

  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • łyżeczka cukru wanilinowego,

  • szczypta soli.

Jak zrobić gotowaną owsiankę z truskawkami?

  1. Płatki owsiane umieściłam w rondelku i zalałam mlekiem. Zagotowałam na małym ogniu.

  2. Truskawki umyłam, pokroiłam, umieściłam w miseczce i posypałam łyżeczką cukru, żeby puściły sok.

  3. Do owsianki dodałam cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli. Gotowałam 5 minut i zdjęłam z ognia.

  4. Gorącą owsiankę przełożyłam do miseczek. Dodałam truskawki z sokiem.

Pieczona owsianka z truskawkami

Składniki:

  • 250 g truskawek,

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,

  • 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,

  • łyżka kakao,

  • łyżka cukru lub miodu

  • łyżka masła.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z truskawkami?

  1. Płatki owsiane umieściłam w misce i zalałam mlekiem.

  2. Dodałam cukier, kakao, wymieszałam i zostawiłam na 10 minut, żeby płatki nasiąkły mlekiem i zmiękły.

  3. W tym czasie umyłam i pokroiłam truskawki.

  4. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem.

  5. Na dno naczynia wyłożyłam połowę namoczonych płatków owsianych.

  6. Na tej warstwie ułożyłam truskawki i przykryłam pozostałą częścią płatków.

  7. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 20 minut.

Całonocna owsianka z truskawkami

Składniki:

  • 200 g truskawek,

  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich,

  • 50 g orzechów włoskich,

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka,

  • łyżka miodu.

Jak zrobić całonocną owsiankę z truskawkami?

  1. Do miseczek rozłożyłam płatki owsiane, dodałam jogurt, miód i wymieszałam.

  2. Posiekałam orzechy i dodałam do płatków.

  3. Truskawki umyłam, pokroiłam i rozłożyłam do miseczek. Wymieszałam.

  4. Owsiankę z truskawkami wstawiłam na noc do lodówki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni