Karnawał warto uczcić pysznymi domowymi słodkościami. Polecam sprawdzony przepis na drożdżowe oponki, ozdobione lukrem i skórką z pomarańczy. Są lekkie i puszyste, a w czasie smażenie nie nabierają dużo tłuszczu. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki, zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru. Pysznie będą smakować także oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis na oponki drożdżowe z lukrem
Czas przygotowania: 1,5 godziny,
porcja: ok. 60 oponek,
poziom trudności: średni.
Składniki:
- 900 g mąki pszennej,
- 75 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g),
- 7 żółtek,
- 80 g masła,
- 450 ml mleka,
- skórka z dwóch małych pomarańczy lub jednej dużej,
- 1 łyżka spirytusu,
- opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana,
- olej lub smalec do smażenia.