Karnawał warto uczcić pysznymi domowymi słodkościami. Polecam sprawdzony przepis na drożdżowe oponki, ozdobione lukrem i skórką z pomarańczy. Są lekkie i puszyste, a w czasie smażenie nie nabierają dużo tłuszczu. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki, zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru. Pysznie będą smakować także oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis na oponki drożdżowe z lukrem
Czas przygotowania: 1,5 godziny,
porcja: ok. 60 oponek,
poziom trudności: średni.
Składniki:
- 900 g mąki pszennej,
- 75 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g),
- 7 żółtek,
- 80 g masła,
- 450 ml mleka,
- skórka z dwóch małych pomarańczy lub jednej dużej,
- 1 łyżka spirytusu,
- opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana,
- olej lub smalec do smażenia.
- ok. 400 g cukru pudru,
- ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny,
- 1 łyżeczka wrzątku.
Jak zrobić oponki drożdżowe?
- Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
- W małej miseczce przygotuj zaczyn, tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
- Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn.
- Gdy czekasz, aż drożdże „ruszą”, możesz utrzeć żółtka. Oddziel je od białek i przełóż do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie, po czym utrzyj żółtka mikserem lub trzepaczką.
- Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
- Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
- Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
- Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy (masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu – dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
- Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak, jak na zdjęciu, za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy, dodaj masło.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (tzn. bez przeciągu), by podwoiło swoją objętość.
- Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm (zobacz na zdjęciu w galerii).
- Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie rób w nich dziurkę np. kieliszkiem.
- Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni (ok. 1 l oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
- Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe oponki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Usmaż wszystkie oponki.
- Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką gorącej przegotowanej wody. Zrób lukier o takiej konsystencji, jak lubisz. Najlepiej zrobić najpierw rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
- Polukruj wszystkie oponki.
- Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zrezygnować z lukru i posypać je cukrem pudrem. Gotowe.
Zobacz także: Małe pączki na serku mascarpone. Przepis na szybie pączki na tłusty czwartek. Pysznie smakują z lukrem cytrynowym
Sekrety udanego ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Można zagnieść je ręcznie lub ułatwić sobie pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.
Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętaj o tych kilku zasadach:
- drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij drożdże i jajka z lodówki minimum na pół godziny przed przystąpieniem do pracy,
- mleko powinno być podgrzane,
- masło powinno być rozpuszczone,
- najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa,
- drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość,
- ciasto powinno być długo wyrabiane, tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski,
- ciasto powinno podwoić swoją objętość – najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą.
Czytaj także: Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate
Oponki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis na najlepsze pą...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?