Ogórki w musztardzie: przepis na śląskie zymft ogórki. Remigiusz Rączka podpowiada, jak zrobić pikle musztardowe

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Całość zalej zalewą z wody, cukru, octu, soli, musztardy, miodu i przyprawy curry. Zakręć słoiku i pasteryzuj w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Całość zalej zalewą z wody, cukru, octu, soli, musztardy, miodu i przyprawy curry. Zakręć słoiku i pasteryzuj w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. pixabay.com
Próbowaliście ogórków w musztardzie? Takie pikle są przepyszne! Remigiusz Rączka, śląski kucharz, znany m.in. z programu kulinarnego "Rączka gotuje" na YouTube w jednym z odcinków podzielił się przepisami na zymft ogórki, czyli właśnie ogórki w musztardzie. Koniecznie musicie spróbować, bo to pyszny dodatek do dań, kanapek i sałatek. Jak zrobić musztardowe pikle?

W skrócie

Remigiusz Rączka i jego kuchnia

Remigiusz Rączka jest kucharzem znanym m.in. z autorskiego programu kulinarnego "Rączka gotuje", nadawanego głównie w TVP Katowice. Pochodzi z Wodzisławia Śląskiego. Przez wiele lat pracował w hotelarstwie, gastronomii oraz prowadził restauracje. Obecnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych oraz na kanale na YouTube.

Znany kucharz reprezentował Polskę gotując na EXPO 2020 w Dubaju. Serwował tam oczywiście śląskie przysmaki.

Remigiusz Rączka radzi, jak zrobić przetwory

W jednym z odcinków "Rączka gotuje" kucharz przedstawił kilka przepisów na przetwory, m.in. ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki (Blonclok.pl, czyli słowniczek wyrazów śląskich podaje pisownię - zmyftgórki). Proponuje użyć do nich dużych, dojrzałych ogórków.

Zwraca uwagę, że jak ogórek przerośnie, to nie wiadomo, co z nim zrobić. W środku może być wtedy pusty, z dużą liczbą nasion. Przypomina, że śląskie gospodynie robią z takich ogórków dobrą marynatę.

Kucharz proponuje wykonać zalewę z musztardą i przyprawą curry, a do słoików dodać m.in. paprykę, marchewkę, ząbki czosnku i ziarna gorczycy.

- Damy też po jednym listku selera. Jest sezon. Seler nie jest drogi. Ja go mam bardzo dużo w swojej zagródce, używam praktycznie do wszystkiego - podkreśla kucharz.

Ogórki Rączka proponuje zrobić ze skórką, by nie były ciapowate i ułożyć je pionowo w słoiku razem z dodatkami, a na koniec zalać zalewą. Gotowe słoiki kucharz poleca pasteryzować w piekarniku przez ok. pół godziny.

- Smak jest wyjątkowy. Obiecuję - podkreśla kucharz.

Internauci o przepisie na ogórki w musztardzie Remigiusza Rączki

Przepis na pikle oraz pozostałe przepisy przedstawione w nagraniu spotkały się z uznaniem internatuów.

"Panie Remigiuszu jak zwykle smacznie i sprawnie przekazany przepis" - napisał jeden z nich.

"Skorzystam z superprzepisów, bo w w zimie jak znalazł. Bardzo dziękuję" - dodał inny. "Jak zawsze pysznie!"

Przepis Remigiusza Rączki na pikle musztardowe

Zobacz wideo Remigiusza Rączki z przepisem na pikle musztardowe:

Przepis na ogórki w musztardzie - pikle

Składniki:

  • 2 kg ogórków,

  • pół cebuli,

  • pół czerwonej papryki,

  • 1 marchewka,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 4 liście laurowe,

  • 4 liście selera,

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,

  • 8 sztuk ziela angielskiego,

    Zalewa:

  • 2 l wody,

  • 2 łyżki soli,

  • 8 łyżek cukru,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki musztardy,

  • 1 łyżka curry,

  • 200 ml octu.

Jak zrobić ogórki w musztardzie?

  1. Najpierw należy przygotować zalewę. Do ugotowanej wody dodajemy miód, sól, cukier, musztardę, ocet i curry. Mieszamy.
  2. Kroimy paprykę w paseczki.
  3. Marchewkę kroimy w kółeczka.
  4. Cebulę kroimy na cząstki.
  5. W słoikach układamy paprykę, marchewkę, liście selera, po jednym ząbku czosnku, po listku laurowym, kilka zieli angielskich i ziaren gorczycy.
  6. Ogórki kroimy w poprzek i układamy w słoikach pionowo.
  7. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy.
  8. Pasterzujemy 30 minut w piekarniku na 150-160 stopni.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie