W skrócie
Jak się zachować, czyli co to jest savoir-vivre?
W języku francuskim savoir-vivre to połączenie dwóch słów: wiedzieć i żyć. W praktyce jest to zbiór zasad poprawnego zachowania, które mają ułatwiać poruszanie się w nowych sytuacjach lub w nieznanym towarzystwie, które uchronią osobę od popełnienia gafy, czyli faux-pas. Czasem są to zasady, które mogą pozornie nie przystawać do współczesności, np. odpowiednie trzymanie sztućców lub właściwy sposób trzymania filiżanki. Wiele reguł stworzonych zostało na podstawie doświadczenia i mają ułatwiać wspólne funkcjonowanie w społeczeństwie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zasady savoir-vivre'u w kawiarni i restauracji
Pracownicy gastronomii wspominają zachowania klientów
Byliśmy ciekawi, jakie zachowania gości restauracji i kawiarni są negatywnie postrzegane przez pracowników. Szymon w czasach studenckich pracował w kawiarni na uczelni. Głównie przygotowywał kanapki, kawę i sałatki. Około południa zaczynał się największy ruch, gdy studenci korzystali z przerwy między zajęciami. Wtedy trudno było nadążyć z realizacją zamówień, gdy na zmianie były 2-3 osoby.
- Myślę, że najczęściej to ludzie nie potrafią wczuć się w rolę kelnera. Uważają, że klient to pan. Zachowują się tak, jak gdyby trzeba było wszystko rzucić i mu służyć. Czasem w danym lokalu jest dużo zamówień i pomimo starań nie da się szybko obsłużyć wszystkich gości. Często miałem sytuacje niepotrzebnego komentowania i wypominanie długiego oczekiwania – wspomina Szymon z Lublina.
Paulina przez długi czas pracowała jako kelnerka i baristka w jednej z warszawskich kawiarni. W swojej pracy miała do czynienia z różnymi sytuacjami. Szczególnie zapamiętała gości, którzy do kawy przynosili własne kanapki lub drożdżówki kupione w innych piekarniach. Czasem zwracała uwagę, polecając ciasta, kanapki i desery, które aktualnie mieli w witrynie. W ten sposób chciała delikatnie dać znać, że jedzenie własnego prowiantu nie jest mile widziane.
- Raz mi się zdarzyło, że osoba przypadkowo rozlała zamówioną kawę. Zamiast poprosić o sprzątnięcie, od razu wyszła. Po chwili zgłosiła to osoba siedząca przy stoliku obok – dopowiada.
Jak długo przebywać w kawiarni?
Właściciele kawiarni i restauracji często wspominają, że mają problem z osobami przesiadującymi u nich w ramach pracy zdalnej. Nie przeszkadzają im osoby czytające książkę w trakcie parzenia im kawy, ani też w czasie jej picia. W przeciwieństwie do osób pracujących przy komputerze czytelnicy wychodzą wraz z wypiciem napoju. Czasem zamówią drugą filiżankę, jeśli mają czas i lektura jest wciągająca.
Natalia Kwiatkowska jest współwłaścicielką kawiarni Bless Coffee Roasters w Olsztynie. Ostatnio (19 kwietnia) wywołano dyskusję dotyczącą zachowania w jej kawiarni. Właścicielka lokalu została zapytana w mediach społecznościowych, czy w jej kawiarni jest dostęp do gniazdka prądu, aby można było popracować przy laptopie. Pytający dodał, że szuka kawiarni, gdzie mógłby popracować przez kilka godzin.
- Drodzy Goście, tego typu zapytań mamy mnóstwo więc korzystamy z okazji publikując naszą odpowiedź także tutaj i informujemy, że nasza kawiarnia nie jest miejscem coworkingowym i tego typu miejscem nie chcemy być, prosimy o nie rozkładanie laptopów na stolikach przeznaczonych do konsumpcji jedzenia i napojów. Prosimy ponad to o nie przynoszenie posiłków/napojów z zewnątrz celem konsumpcji tych posiłków/napojów w naszym lokalu. Pozdrawiamy (pisownia oryginalna – przyp. red.) – stwierdzili.
Pod postem rozgorzała dyskusja. Jedni byli zadowoleni z jasnego komunikatu właścicieli. Kawiarnia nie jest miejscem do pracy. Jednak wiele osób poczuło się urażonych, jakby to było stawianie limitu wypitych kaw, albo dyskryminowanie osób pracujących. Część obserwatorów zauważało, że jest to kwestia wyczucia i kultury osobistej.
Jakie zasady obowiązują w kawiarni i restauracji?
Dobre zachowanie w kawiarni lub restauracji to często wypadkowa tradycji, przyjętych reguł grzecznościowych i zasad współżycia społecznego. Zasady savoir-vivre w gastronomii to szeroki temat, który można rozpatrywać pod wieloma kątami.
Jedną z zasad jest nieodwoływanie posiłku na ostatnią chwilę. W wielu lokalach odwołanie rezerwacji powinno odbywać się przynajmniej dzień przed wizytą. W przypadku rezerwacji przyjęć weselnych lub komunijnych termin bywa nawet kilkumiesięczny.
Nie powinno się też wykłócać o niezapłacenie za posiłek, który został już przygotowany. Jeszcze gorzej patrzy się na zamówienie w kawiarni lub restauracji i wyjście bez słowa.
Odwoływanie rezerwacji, brak napiwku i przesiadywanie z lapt...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup teraz

GOURMETmaxx Młynek do soli lub pieprzu na baterie
GOURMETmaxx Salz- und Pfeffermühle, batteriebetrie…
kup teraz

ERNESTO Pudełko bambusowe FSC z szufladkami
ERNESTO Pudełko bambusowe FSC z szufladkamiOpis pr…
kup teraz

ERNESTO Trzepaczka do ubijania
ERNESTO Trzepaczka do ubijaniaOpis produktu idealn…
kup teraz

ERNESTO Tarka ręczna, trzepaczka, szczypce kuchenne, nóż do pizzy
Opis produktu produkt przystosowany do mycia w zmy…
kup teraz

ERNESTO Deska do krojenia HACCP, 1 sztuka
Opis produktu deska do krojenia posiada nóżki anty…
kup teraz

ERNESTO Zestaw szklanych pojemników do przechowywania żywności, 3...
ERNESTO Zestaw szklanych pojemników do żywności, 3…
kup teraz

ERNESTO Organizer kuchenny z deską do krojenia
Organizer kuchenny ERNESTO z deską do krojeniaOpis…
kup teraz

ERNESTO Pudełko, z 2 wkładami
Pudełko ERNESTO® z 2 wkładamiOpis produktu z 2 pra…
kup teraz

ERNESTO Krajalnica do frytek z nożami ze stali szlachetnej
ERNESTO® Krajalnica do frytek z nożami ze stali sz…
kup teraz

ERNESTO Przecierak do warzyw i owoców ze stali szlachetnej, z 3 sitami
ERNESTO® Przecierak do warzyw i owoców ze stali sz…
kup teraz

ERNESTO Zestaw noży rzeźniczych
ERNESTO Zestaw noży rzeźniczychOpis produktu w zes…
kup teraz

ERNESTO Zestaw 6 noży kuchennych z osłoną ostrza
ERNESTO® Zestaw 6 noży kuchennych z osłoną ostrzaO…
kup teraz

Tognana Zestaw pojemników na olej, ocet, pieprz i sól
Tognana Zestaw pojemników na olej, ocet, pieprz i …
kup teraz

ECHTWERK Zestaw 2 młynków do pieprzu i soli
ECHTWERK Zestaw 2 młynków do pieprzu i soliOpis pr…
kup teraz

Circle made by Guzzini Lunchbox - pudełko śniadaniowe lub na...
Circle made by Guzzini Lunchbox - pudełko śniadani…
kup teraz

ERNESTO Wielofunkcyjna krajalnica
ERNESTO® Wielofunkcyjna krajalnicaOpis produktu ze…
kup teraz

ERNESTO Parowar bambusowy Ø 25 cm
ERNESTO® Parowar bambusowy Ø 25 cmOpis produktu do…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym