Niezawodne ciasto na pierogi jak u babci. Poznaj przepis na tradycyjne ciasto na co dzień i na Boże Narodzenie. Kluczowe są dwa składniki

Anna Daniluk
Elastyczne ciasto na pierogi to podstawa smakowitego dania. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zastosowanie ciasta pierogowego.
Elastyczne ciasto na pierogi to podstawa smakowitego dania. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zastosowanie ciasta pierogowego. Katarzyna Puczyńska
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, bo dzięki takiej konsystencji, danie będzie rozpływało się w ustach. Podstawowymi produktami na ciasto na pierogi jak u babci są mąka pszenna, woda i sól. Polecamy sprawdzony przepis na delikatne ciasto pierogowe.

W skrócie

Ciasto na pierogi będzie łatwo się rozwałkowywać, gdy do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej w typie 450-500. Ważne jest także korzystanie z gorącej lub lekko przestudzonej wody. Pod koniec wyrabiania ciasta należy je posolić. Opcjonalnie do ciasta pierogowego można dodać olej rzepakowy i jajko. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi.

W galerii możesz zobaczyć zastosowanie ciasta pierogowego

Ciasto na pierogi – przepis uniwersalny

Liczba porcji: ciasto na 60 pierogów.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Zobacz także: Jak najlepiej mrozić pierogi?

Jak zrobić ciasto na pierogi jak u babci?

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę.
  2. Dodaj szczyptę soli i olej.
  3. Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
  4. Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
  5. Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
  6. Odstaw ciasto na ok. 20 minut pod przykryciem, by gluten zaczął pracować.
  7. Ciasto na pierogi jest gotowe do lepienia.

Czym przykryć ciasto na pierogi, aby nie wyschło?

Porcje ciasta na pierogi warto przykryć miseczką, czystą ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym, aby nie wyschło w trakcie lepienia kolejnych sztuk. Gotowe pierogi warto także oprószyć mąką pszenną i przykryć ręcznikiem kuchennym, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie w osolonej, wrzącej wodzie.

Dlaczego ciasto na pierogi jest za twarde?

Najczęściej twarde i mało elastyczne pierogi powstają, gdy dosypiemy do ciasta za dużo mąki. Warto oprzeć się pokusie dosypania mąki, a za to postawić na długi czas wyrabiania ciasta. Można to robić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Najważniejsze, aby poświęcić ciastu na pierogi wystarczająco dużo czasu, aby mogła się rozwinąć siatka glutenu. Pomoże w tym przesianie mąki pszennej przez sitko i używanie bardzo ciepłej, wręcz gorącej wody. Dolanie odrobiny oleju do ciasta na pierogi sprawi, że podczas wałkowania będzie sprężyste i da się łatwo nadziewać wybranym farszem.

Nadzienie do pierogów

Gotowe ciasto na pierogi można nadziewać na wiele sposobów. W Polsce najpopularniejsze są pierogi ruskie nadziewane twarogiem, podsmażoną cebulą i ziemniakami. W okresie Bożego Narodzenia często przygotowuje się pierogi z kapustą i grzybami. A w lecie warto skosztować słodkich pierogów z jagodami, które znakomicie smakują podane z jogurtem greckim lub śmietaną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni