Babcie robiły go z pestkami. Odkryj przepis na cierpki napój do picia. Oto prosty i pyszny kompot ze świeżych owoców

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot z wiśni z pestkami można przygotować w słoiku na jesień. Zachęcamy do przygotowywania prostego napoju do rodzinnego obiadu.
Domowy kompot z wiśni z pestkami można przygotować w słoiku na jesień. Zachęcamy do przygotowywania prostego napoju do rodzinnego obiadu. 123rf.com/alekseyrezin/zdjęcie ilustracyjne
Domowy kompot z wiśni to napój, który często gościł w domowych spiżarniach. Poza samym napojem, ugotowane owocowe można wykorzystać do nadziewania puszystych drożdżówek. Podstawowa receptura wymaga tylko trzech składników. Poznaj przepis na esencjonalny kompot z wiśni na rodzinny obiad.

W skrócie

Orzeźwiający kompot z wiśni to idealny napój na upalne dni. Nasze babcie przygotowywały go bezpośrednio w słoikach na zimę. Owoce z pestkami układały w słoikach, zasypywały cukrem i zalewały zagotowaną wodą i zakręcały. Szczelnie zamknięte słoiki z kompotem z wiśniami pasteryzowały, aby cieszyć się dłużej smakiem lata. Proponujemy sposób na bieżące ugotowanie kompotu, który wypijecie do domowego obiadu.

Kompot z wiśni – przepis bez drylowania

Liczba porcji: ok. 2 l kompotu.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 100 g cukru,
  • 1 l wody.

Jak zrobić kompot z wiśni z pestkami?

Przygotowanie:

  1. Wiśnie należy umyć i włożyć do garnka. Owoców nie trzeba drylować.
  2. Następnie trzeba zasypać je cukrem w garnku o grubym dnie i dokładnie wymieszać. Wiśnie z cukrem trzeba odstawić na 30 minut, aby puściły sok.
  3. Wiśnie z cukrem trzeba podgrzewać na małym ogniu.
  4. Gdy owoce zaczną puszczać sok, należy dolać do nich wody.
  5. Kompot z wiśni należy gotować przez 10 minut.
  6. Przed podaniem można go schłodzić, a następnie przelać do dzbanka lub nalewać bezpośrednio do szklanek.

Poznaj także przepis na kompot z czereśni:

Przyprawy do kompotu z wiśni

Tradycyjny kompot z wiśni znakomicie smakuje z listkami świeżej mięty, korą cynamonu lub kilkoma suszonymi goździkami. Do kompotu z wiśni można dodawać także inne rodzaje słodzika np.: cukier trzcinowy lub stewię.

Czytaj także: Do obiadu gotuję kompot wiśniowy z mrożonych owoców. Ten smak możesz kojarzyć z babciną kuchnią

Domowe kompoty na lato

Warto pamiętać, że można ugotować zdrowy napój niemal z każdego owocu, a nawet warzywa. Szczególnie polecamy przepisy na kompoty z lekko zapomnianych owoców, takich jak agrest lub czerwona porzeczka. Wśród warzyw zachęcamy do skorzystania z łodyg rabarbaru wymieszanych ze świeżymi truskawkami. To prawdziwy rarytas, w którym rozsmakują się nawet najmłodsi smakosze.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.