W skrócie
Małpi chlebek to popularny w kuchni amerykańskiej wypiek, w formie babki składającej się z drożdżowych bułeczek, które można odrywać rękami. Są one obtoczone w bardzo słodkim cynamonowym syropie i upieczone w jednej blaszce, najczęściej w formie z kominkiem. Mamy najlepszy i sprawdzony przepis na małpi chlebek w nieco mniej słodkiej wersji.
Oto wskazówki krok po kroku, jak przygotować małpi chlebek:
Małpi chlebek - przepis
Liczba porcji: 10-12 połączonych ze sobą kulek.
Czas przygotowania: ok 1,5 godziny
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży w temperaturze pokojowej,
- 1 jajko,
- 170 ml mleka,
- 80 ml wody,
- 60 g masła,
- 60 g cukru,
- szczypta soli.
Syrop:
- 100 g masła,
- 60 g cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Zobacz także: Przepisy na szybkie tosty nie tylko na śniadanie
Jak zrobić małpi chlebek?
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania rozczynu: w miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru.
- Podgrzej mleko i dodaj do drożdży, posyp całość łyżką mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, by drożdże ruszyły.
- Rozpuść 60 g masła i odstaw, by przestygło.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, drożdże i 80 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość początkowo łyżką.
- Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 5 minut.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Przygotuj cynamonowy syrop: rozpuść 100 g masła. Następnie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i masłem.
- Przygotuj także formę na ciasto, wysmaruj ją dokładnie masłem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość zrób z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kuleczkę zatop w syropie i układaj warstwami w blaszce. Zostaw 15 minut, by małpi chlebek ponownie podrósł.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego!
Z czym podawać małpi chlebek?
Takie odrywane bułeczki smakują rewelacyjnie zarówno same do popołudniowej herbatki jak i na śniadanie np. z masłem czy z dżemem. Jeśli jednak jesteś wielbicielem słodkości możesz podwoić porcję cukru w cieście i zrobić podwójną ilość syropu. Małpi chlebek zyska wówczas tradycyjną lepkość, a syrop zamieni się w ciągnący karmel.
Małpi chlebek jest bardzo prosty do wykonania, ale potrzebuje czasu. Lepiej nie pośpieszać procesu przygotowania i nie pomijać kolejnych etapów wyrastania ciasta. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pulchnymi, miękkimi drożdżowo-cynamonowymi bułeczkami.
Małpi chlebek na fenomenalne śniadanie. Wypróbuj przepis na ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?