Mało roboty, dużo zabawy. Te ciasteczka piernikowe są tak łatwe do przygotowania, że zrobisz je z dziećmi

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pieczenie ciasteczek z dziećmi może być świetną zabawą
Pieczenie ciasteczek z dziećmi może być świetną zabawą Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ciasteczka piernikowe z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że możesz zaangażować do pracy dzieci. Na pewno będą miały sporo zabawy przy wyrabianiu ciasta i wycinaniu pierników. Ciastka wychodzą mięciutkie i nie muszą długo odleżeć, zanim zostaną zjedzone. Są gotowe od razu po ostygnięciu i znikają w mig.

W skrócie

Przygotowanie pierniczków nie musi być trudne i czasochłonne. Choć tradycyjne pierniczki na święta powinny odleżeć trochę czasu, to na szczęście są przepisy na ciasteczka piernikowe, które będą gotowe do jedzenia prawie natychmiast. Można je zrobić nawet w wigilię. Najczęściej na upieczenie pierniczków nalegają dzieci. Ten przepis jest tak prosty, że bez problemu przygotujesz ciasteczka piernikowe razem ze swoimi pociechami. Wystarczy dziesięć minut i ciasto gotowe. Maluchy na pewno będą miały dużo zabawy podczas jego wyrabiania, a także wycinania ciasteczek. Wybierzcie swoje ulubione foremki i nadajcie pierniczkom świąteczne kształty. Pieczenie także zajmie chwilę, bo zaledwie 12 minut. Potem trzeba tylko trochę odczekać, aby ciastka przestygły. Możesz udekorować je lukrem, ale nawet bez niego będą przepyszne. Nie zdziwię się, jeśli znikną od razu, jednego dnia. Na szczęście to nie problem, bo ich przygotowanie trwa kilka minut, więc możecie powtórzyć zabawę wiele razy.

Ciasteczka piernikowe – przepis, który zawsze się udaje

Przygotowanie: 10 minut + pieczenie 12 minut
Porcja: ok. 40 ciasteczek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • kostka margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao.

Jak przygotować najprostsze ciasteczka piernikowe na święta?

  1. Schłodziłam margarynę w lodówce.
  2. Przesiałam mąkę i dodałam do niej resztę suchych składników: proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika oraz kakao.
  3. Do suchych składników dodałam posiekaną margarynę, jajko i śmietanę.
  4. Wyrobiłam jednolite ciasto, po czym rozwałkowałam je tak, aby było cienkie.
  5. Wycięłam ciasteczka za pomocą foremek.
  6. Wyłożyłam ciasteczka piernikowe na blachę z papierem do pieczenia.
  7. Piekłam ciasteczka 12 minut w temperaturze 180 stopni.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni