Malinowa chmurka. Przepis na kruche ciasto z migdałami, kremem i bezą. To najlepsze ciasto pod słońcem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Malinowa chmurka to prawdziwy rarytas. To kruche ciasto z galaretką pełną malin, waniliowym kremem ze śmietanki i serka mascarpone oraz z delikatną, chrupiącą bezą – tak pyszne, że palce lizać! Mamy dla ciebie dokładne wskazówki krok po kroku, jak je przygotować. Wypróbuj przepis na malinową chmurkę.

Spis treści

Jeśli szukasz pysznego i delikatnego ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj malinową chmurkę. To wyjątkowy smakołyk, który z pewnością posmakuje każdemu. Możesz przygotować je o każdej porze roku, zarówno ze świeżych, jak i mrożonych malin. Proponuję udekorować bezę płatkami migdałowymi, a kruche ciasto i krem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone doprawić wanilią. Takie połączenie smakuje wyśmienicie.

Malinowa chmurka to ciasto, na które trzeba poświecić więcej czasu i pracy. Warto przygotować je dzień przed podaniem. Idealnie nadaje się na święta, imieniny czy inne specjalne okazji.

Przepis na ciasto malinowa chmurka

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

galaretka malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml wody (jeśli używasz malin mrożonych, to dodaj tylko 500 ml wody).

krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

beza:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 g płatków migdałowych.

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Przygotuj kruche ciasto:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj całość nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto. Możesz schłodzić je w lodówce przez około 30 minut, by po upieczeniu było bardziej kruche.
  4. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokątnej blaszki.
  5. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto.
  6. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by równo rosło.
  7. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 25 minut. Wystudź.

Beza z migdałami:

  1. Przełóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy zrobią się białe, to zacznij dodawać stopniowo cukier.
  3. Pod koniec ubijania, gdy beza jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze tylko około 2 minuty.
  4. Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – blaszka powinna mieć taki sam rozmiar co blaszka użyta do pieczenia spodu ciasta.
  5. Posyp bezę płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez 1 godzinę.
  7. Gdy będzie już chrupiąca, to wyłącz piekarnik, nieco uchyl i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Zrób galaretkę:

  1. Rozpuść dwie galaretki w 700 ml przegotowanej, gorącej wody - jeśli używasz malin mrożonych, pamiętaj, by dać mniej wody czyli 500 ml.
  2. Gdy galaretka przestygnie, wrzuć do niej maliny.
  3. Odstaw całość do lodówki, by nieco stężała.
  4. Gdy galaretka zaczyna tężeć, przełóż ją na upieczony i wystudzony spód ciasta i wstaw całość do lodówki.

Przygotuj krem i wykończ ciasto:

  1. Ubij śmietankę z cukrem i wanilią za pomocą miksera kuchennego.
  2. Gdy śmietanka dobrze zgęstnieje, dodaj do niej ser mascarpone i zmiksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
  3. Wyłóż krem na stężałą galaretkę.
  4. Całe ciasto przykryj wystudzoną bezą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Malinowa chmurka. Przepis na kruche ciasto z migdałami, krem...

Zobacz przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Teesa

Minutnik kuchenny elektroniczny Teesa

45,29 zł29,00 zł-36%

kup najtaniej

Bochenek

Bochenek Dziadek Do Orzechów Drewniany

10,59 zł6,90 zł-35%

kup najtaniej

Bloomingville

Bloomingville Maselniczka Jules (82049806)

187,00 zł144,99 zł-22%

kup najtaniej

Eva Solo

Eva solo na ocet i oliwę aromagic 567685

192,00 zł148,99 zł-22%

kup najtaniej

Ravi

Ravi Chlebak Z Drewna Kauczukowego

125,00 zł109,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie