Spis treści
Nazwa ciasta makowa panienka jest nieco humorystyczna i nawiązuje prawdopodobnie do makowych blatów ciasta i lekkiego, świeżego kremu z brzoskwiniami, które nadają mu piękny kolor. Taki przysmak można podać niemal na każdą okazję, a także zrobić sobie po prostu na weekend.
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku na proste do przygotowania ciasto makowa panienka. Ciekawego smaku dodaje mu warstwa brzoskwiniowa przygotowywaną ze zmiksowanych brzoskwiń. Możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki.
Sprawdź, jak przygotować ciasto makowa panienka:
Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z brzoskwiń i żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.