Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwagę. Brzoskwinie dodają smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach.
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach. Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to ciasto, które pasuje idealnie na każdą okazję. Wilgotne i apetyczne blaty makowego ciasta przełożone są musem brzoskwiniowym i lekkim, budyniowym kremem. Taki przysmak posmakuje każdemu i z pewnością zachwyci twoich gości. Zobacz przepis z dokładnymi wskazówkami i przygotuj ciasto makowa panienka.

Spis treści

Nazwa ciasta makowa panienka jest nieco humorystyczna i nawiązuje prawdopodobnie do makowych blatów ciasta i lekkiego, świeżego kremu z brzoskwiniami, które nadają mu piękny kolor. Taki przysmak można podać niemal na każdą okazję, a także zrobić sobie po prostu na weekend.

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku na proste do przygotowania ciasto makowa panienka. Ciekawego smaku dodaje mu warstwa brzoskwiniowa przygotowywaną ze zmiksowanych brzoskwiń. Możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki.

Sprawdź, jak przygotować ciasto makowa panienka:

Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z brzoskwiń i żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.

Przepis na ciasto makowa panienka

Liczba porcji: około 16 porcji.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszenną,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach migdałowy.

Warstwa brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie z puszki 800 g,
  • 12 g żelatyny,
  • 60 ml wrzątku,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • opcjonalnie cukier do smaku.

Sprawdź także: Makowiec japoński na Wigilię. Przepis na ciasto z jabłkami

Krem:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • łyżka zapachu migdałowego,
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji.
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto makowa panienka?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od upieczenia blatów makowego ciasta. Najpierw wymieszaj mak z gorącą wodą.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Zacznij ucierać mikserem masło z cukrem.
  4. Dodawaj stopniowo mak, aż masa się połączy.
  5. Miksuj ciasto dodając na zmianę jajko i kilka łyżek mąki. Rób tak aż dodasz wszystkie jajka i całą mąkę.
  6. Na koniec wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki ( 23x33) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 min. w 170 stopniach Celsjusza.
  9. Gdy ciasto będzie się piec przygotuj warstwę brzoskwiniową. Brzoskwinie odsącz z syropu i zmiksuj blenderem.
  10. Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj aż się dobrze rozpuści.
  11. Do brzoskwiń dodaj sok z cytryny i żelatynę i dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj cukier.
  12. Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
  13. Zrób krem: z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
  14. Do odlanego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj.
  15. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz gaz i wlej mieszankę mleka z mąkami, ciągle mieszając.
  16. Pogotuj krem około 2 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
  17. Następnie ucieraj masło dodając po łyżce przestudzony krem i zapach migdałowy.
  18. Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół.
  19. Posmaruj ciasto masą brzoskwiniową, a na nią delikatnie rozsmaruj 4/5 kremu.
  20. Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
  21. Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Przepisy na inne ciasta z kremem

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto z kremem na specjalną okazję? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi i sprawdzonych przepisów. Możesz przygotować np.

Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach.

Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwa...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie