Lody arbuzowe w stylu fit. Wypróbuj prosty przysmak z trzech składników. W sam raz na lato

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Orzeźwiające lody arbuzowe można zrobić z użyciem tylko trzech łatwo dostępnych składników.
Orzeźwiające lody arbuzowe można zrobić z użyciem tylko trzech łatwo dostępnych składników. freepik.com/Racool_studio/zdjęcie ilustracyjne
Proste lody arbuzowe to tak naprawdę rodzaj owocowego sorbetu. Niskokaloryczne lody z arbuza przygotowuje się ze zblendowanego miąższu arbuza z sokiem cytrynowym i według uznania dwóch łyżeczek cukru. Zobacz przepis na orzeźwiające lody arbuzowe.

W skrócie

Słodkie lody arbuzowe to znakomita propozycja na lekki ochładzający deser. Świeży, soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki to orzeźwiająca przekąska w gorące dni. W wersji lodowej również znajdzie wielu smakoszy. To wyśmienity wybór dla osób, które chcą ochłodzić się w naturalny sposób. Takimi lodami można świętować Dzień Arbuza przypadający 3 sierpnia. Poznaj przepis na domowe lody arbuzowe.

Lody arbuzowe – prosty przepis

Liczba porcji: na 5 – 6 sztuk.
Czas przygotowania: 10 minut + około 5 godzin chłodzenia w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • miąższ arbuza z 6 plastrów bez pestek,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 5 listków świeżej mięty.

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Jak zrobić lody arbuzowe?

Przygotowanie:

  1. Na początku miąższ arbuza należy zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  2. Do masy należy dodać umyte liście świeżej mięty i ponownie zblendować na gładki mus. Jeżeli masa na lody arbuzowe jest zbyt kwaśna, to można ja dosłodzić cukrem.
  3. Zblendowanym arbuzem należy równomiernie wypełnić foremki do lodów na patyku i wstawić do lodówki na 4 – 5 godzin.

Dodatki do lodów arbuzowych

Bazę do lodów arbuzowych można także urozmaicić dodatkiem świeżych liści mięty, listków bazylii albo kawałkami ananasa uzyskanymi z połowy owocu. Zmiksowany arbuz będzie także znakomicie łączyć się z dojrzałymi brzoskwiniami, malinami, melonem lub mango. Smakosze kiwi mogą pokusić się o dodatek obranego ze skórki owocu. Takie lody znakomicie smakują, gdy z poszczególnych musów owocowych stworzy się poszczególne warstwy. W takim przypadku należy etapami zamrażać lody arbuzowe, następnie dodać i zamrozić warstwę kiwi, a na koniec dodać i zamrozić np.: zblendowane mango.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.