W skrócie
Szukasz prostego przepisu na lekki sernik? Latem idealnie sprawdzi się sernik z mango. Jest delikatny, kremowy i orzeźwiająco owocowy. Doskonały na gorądni, zwłaszcza po schłodzeniu w lodówce. Za owocowy smak odpowiada pulpa z mango, którą kupisz bez problemu w wielu supermarketach i dyskontach. Ważne, żeby była dobrze przetarta i słodzona – wówczas nie musimy już dodawać cukru. W tym przepisie na sernik występuje jeszcze jeden nietypowy składnik, czyli mleko skondensowane. Dzięki niemu sernik mango jest niesamowicie kremowy i po prostu przepyszny. Wypróbuj go choć raz, a zachwycisz się tym przepisem.
Sernik mango – przepis na kremowy sernik
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia + chłodzenie
Porcja: 12 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
- 500 ml słodzonej pulpy mango z puszki,
- 4 jaja,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanka mleka skondensowanego (słodzonego),
- pół szklanki śmietany 18%.
Na kruchy spód:
- ¾ szklanki mąki,
- pół kostki zimnego masła,
- 4 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Na polewę:
- szklanka śmietany,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka pulpy mango.
Polecam także: Domowe ptasie mleczko. Błyskawiczny deser, który zrobisz w domu
Jak przygotować sernik mango?
- Najpierw przygotowałam spód sernika. Mąkę wsypałam do miski, dodałam masło, kakao i sól, po czym szybko zagniotłam na jednolite ciasto.
- Wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia i ułożyłam na niej spód do sernika, lekko ugniatając. Wstawiłam do lodówki.
- Przygotowałam masę serową. Twaróg umieściłam w mikserze i dodałam po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Następnie dodałam mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
- W dalszej kolejności dodałam śmietanę i powoli wlałam mleko skondensowane. Nie przerywałam miksowania.
- Na koniec wlałam do sernika pulpę mango.
- Masę serową wylałam na spód sernika i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół).
- Piekłam sernik ok. 60 minut.
- W tym czasie przygotowałam polewę ze śmietany utartej z cukrem pudrem.
- Po ostygnięciu, posmarowałam sernik polewą i zrobiłam kleksy z pulpy mango.
- Sernik chłodziłam 4 godziny w lodówce.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?