Obłędny sernik mango. Najlepszy na upały, lekki i orzeźwiający. Tak pyszny, że zjadłabym go sama. Tego przepisu nie da się zepsuć

Karolina Głogowska
Za kremową konsystencję sernika odpowiada mleko skondensowane
Za kremową konsystencję sernika odpowiada mleko skondensowane Karolina Głogowska
Sernik mango jest niesamowicie kremowy, owocowy i orzeźwiający. To idealne ciasto na upały. Nietypowy dodatek sprawia, że jego konsystencja jest prawdziwie aksamitna, a jednocześnie łatwo się go kroi. Wypróbuj przepis na najbardziej kremowy i uzależniający sernik z pulpą mango.

W skrócie

Szukasz prostego przepisu na lekki sernik? Latem idealnie sprawdzi się sernik z mango. Jest delikatny, kremowy i orzeźwiająco owocowy. Doskonały na gorądni, zwłaszcza po schłodzeniu w lodówce. Za owocowy smak odpowiada pulpa z mango, którą kupisz bez problemu w wielu supermarketach i dyskontach. Ważne, żeby była dobrze przetarta i słodzona – wówczas nie musimy już dodawać cukru. W tym przepisie na sernik występuje jeszcze jeden nietypowy składnik, czyli mleko skondensowane. Dzięki niemu sernik mango jest niesamowicie kremowy i po prostu przepyszny. Wypróbuj go choć raz, a zachwycisz się tym przepisem.

Sernik mango – przepis na kremowy sernik

Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia + chłodzenie
Porcja: 12 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
  • 500 ml słodzonej pulpy mango z puszki,
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka mleka skondensowanego (słodzonego),
  • pół szklanki śmietany 18%.

Na kruchy spód:

  • ¾ szklanki mąki,
  • pół kostki zimnego masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Na polewę:

  • szklanka śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżka pulpy mango.

Polecam także: Domowe ptasie mleczko. Błyskawiczny deser, który zrobisz w domu

Jak przygotować sernik mango?

  1. Najpierw przygotowałam spód sernika. Mąkę wsypałam do miski, dodałam masło, kakao i sól, po czym szybko zagniotłam na jednolite ciasto.
  2. Wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia i ułożyłam na niej spód do sernika, lekko ugniatając. Wstawiłam do lodówki.
  3. Przygotowałam masę serową. Twaróg umieściłam w mikserze i dodałam po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodałam mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
  5. W dalszej kolejności dodałam śmietanę i powoli wlałam mleko skondensowane. Nie przerywałam miksowania.
  6. Na koniec wlałam do sernika pulpę mango.
  7. Masę serową wylałam na spód sernika i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół).
  8. Piekłam sernik ok. 60 minut.
  9. W tym czasie przygotowałam polewę ze śmietany utartej z cukrem pudrem.
  10. Po ostygnięciu, posmarowałam sernik polewą i zrobiłam kleksy z pulpy mango.
  11. Sernik chłodziłam 4 godziny w lodówce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni