Knedle, pierogi i kompoty. Przypominamy 9 dawnych przepisów na lato. Te dania robiły nasze mamy i babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pierogi z truskawkami to jedne z dań, które wspominamy z czasów dzieciństwa. W naszej galerii zebraliśmy 9 przepisów na letnie dania, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania jak za dawnych lat.
Domowe pierogi z truskawkami to jedne z dań, które wspominamy z czasów dzieciństwa. W naszej galerii zebraliśmy 9 przepisów na letnie dania, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania jak za dawnych lat. 123rf.com/dream04/zdjęcie ilustracyjne
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa najbardziej kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Właśnie w tym czasie można było bezkarnie zajadać się świeżymi owocami i przysmakami ugotowanymi lub upieczonymi na ich bazie. Szczególnie wspominamy z sentymentem delikatne pierogi z truskawkami, jagodzianki lub knedle ze śliwkami. Zebraliśmy 9 przepisów, które przeniosą smakiem w czasy dzieciństwa.

W skrócie

Nasze mamy i babcie były specjalistkami w robieniu dań w stylu „coś z niczego”. Najczęściej przygotowywano dania mączne np.: pierogi, naleśniki albo puszyste ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Każda mama korzystała z przepisów, które wyniosła ze swojego domu rodzinnego i czasem wprowadzała swoje delikatne ulepszenia. Zebraliśmy 9 tradycyjnych przepisów, które można zrobić nie tylko od święta.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię z retro przepisami na lato

Ciasto drożdżowe z owocami

Podwieczorek często wiązał się z podawaniem ciasta z sezonowymi owocami. Najczęściej przepis bazowy był ten sam. Ciasto rozpływało się w ustach, z powodu dużej ilości masła, a wykorzystanie świeżych drożdży nadawało im lekkości. W maju i czerwcu nasze mamy i babcie często sięgały po rabarbar i wierzch wypieku, wieńczyły maślaną kruszonką. W czerwcu natomiast sięgały po truskawki, maliny lub kwaśny agrest. Takie ciasto obowiązkowo obsypywane było hojną warstwą cukru pudru.

Drożdżówki z jagodami, czyli urok jagodzianki

W lipcu, gdy w lasach pojawiają się pierwsze jagody, zaczyna się sezon na pieczenie domowych jagodzianek. Aby do środka zmieścić maksymalną ilość owoców, ciasto rozkłada się w filiżance i dopiero po wypełnieniu jagodami skleja od góry. Taką metodę często polecały babcie, które podpatrywały ją u swoich mam.

Pierogi i knedle z owocami

W lecie trudno oprzeć się jedzeniu delikatnych pierogów nadziewanych wiśniami, jagodami albo truskawkami. Babcie często podawały je z tłustą, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem kryształem. Współcześnie można sięgać po mniej kaloryczny jogurt grecki i przyprawić go cukrem z prawdziwą wanilią. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom gotowania jak u mamy.

Przy pierogach warto też wspomnieć o pysznych knedlach ze śliwkami, które urozmaicą letnie obiady. Nasze mamy i babcie często podawały je z bułką tartą podprażoną z masłem ze szczyptą cynamonu. Szybszym daniem niż pierogi z jagodami będzie makaron z truskawkami. Dawniej kluski były robione własnoręcznie. Aktualnie można skorzystać z oferty jakościowych makaronów. Szczególnie warto sięgnąć po wykonane z mąki pełnoziarnistej, aby dostarczyć błonnika.

W naszej galerii zebraliśmy 9 potraw przyrządzanych przez mamy i babcie w czasie beztroskich wakacji

Kalafior z bułką tartą na obiad

W kuchni francuskiej podawanie warzyw z maślanym sosem z bułką tarta określany jest sposobem serwowania „po polsku”. Z pewnością ten sposób nie był obcy naszym mamom i babciom. Właśnie one na wytrawny, lekki obiad gotowały kalafiora, fasolkę szparagową, młodą kapustę lub szparagi, a następnie polewały bułką tartą z masłem. Warto przypomnieć sobie to proste i pyszne danie.

Młoda kapusta na wiele sposobów

Stare przepisy to także kopalnia wiedzy i inspiracji na dania z młodej kapusty. Nie tylko można przygotować surówkę z porem, młodą kapustą i marchewką, ale także sycące łazanki z młodą kapustą. Te ostatnie szczególnie smakowały polane omastą z cebulki i boczku.

Wypróbuj także przepis na surówkę z młodej kapusty:

Sezonowy kompot, czyli napój ze spiżarni

W sezonie owocowym często gotowano kompot z produktów, które aktualnie pojawiały się na targu lub w przydomowym ogródku. Najpopularniejsze kompoty były gotowane z rabarbaru, truskawek, wiśni, czerwonych porzeczek, jabłek lub gruszek. Skład kompotu zmieniał się od pory roku, jednak w każdej wersji była to zdrowsza alternatywa wobec słodzonych napojów gazowanych.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do przygotowania domowych posiłków nawiązujących tradycyjnych receptur przyrządzanych z pokolenia na pokolenie.

Domowe pierogi z truskawkami to jedne z dań, które wspominamy z czasów dzieciństwa. W naszej galerii zebraliśmy 9 przepisów na letnie dania, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania jak za dawnych lat.

Knedle, pierogi i kompoty. Przypominamy 9 dawnych przepisów ...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni