Biorę jajko, masło i mąkę, a efekt zaskakuje. Poznaj przepis na kluski francuskie z XIX wieku. Zjedz je do rosołu, do sosu lub gulaszu

Anna Daniluk
Domowe kluski francuskie są lekkie jak chmurka. Możesz podać je z rumianą cebulką i posypać posiekaną natką pietruszki.
Domowe kluski francuskie są lekkie jak chmurka. Możesz podać je z rumianą cebulką i posypać posiekaną natką pietruszki. Anna Daniluk
Domowe kluski francuskie to idealne danie mączne, które możesz zjeść na słodko lub na wytrawnie. Przepis na nie pojawił się w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za pięć złotych”. Od tej pory na stałe wpisał się w kuchni polskiej. Polecam ci zrobić go na niedzielny obiad podawany z domowym rosołem lub z gęstym strogonowem. W każdej wersji będzie to tanie i smaczne danie.

W skrócie:

Kluski francuskie są delikatne i wprost rozpływają się w ustach. W zupie będą się unosić na powierzchni, a z sosem będą delikatne i mogą stawiać lekki opór podczas gryzienia. Możesz zrobić też twardszą wersję, dosypując odrobinę mąki pełnoziarnistej. Takie kluski francuskie możesz też zrobić w różnych kolorach. Dosyp do ciasta np.: kurkumę, aby były żółte lub proszek z suszonego buraka dla osiągnięcia różowej barwy. Lubię robić te kluski, gdy w domu zabraknie makaronu do rosołu, albo mam ochotę na szybkie danie z sosem pieczarkowym. Poznaj przepis na domowe danie jak za dawnych lat.

Kluski francuskie – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 jajko,

  • 5 g miękkiego masła,

  • 15-20 g mąki pszennej,

  • szczypta soli.

Jak zrobić kluski francuskie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oddziel żółtko od białka.

  2. Masło rozetrzyj z żółtkiem i szczyptą soli. Z białka ubij pianę i powoli połącz z żółtkiem oraz mąką.

  3. Im sztywniejsza piana, tym kluski francuskie będą delikatniejsze. Mąki dosyp tyle, aby uzyskać dosyć gęste ciasto.

  4. Łyżeczką zanurzoną w wodzie nabieraj ciasto i ostrożnie kładź w gorącej wodzie, bulionie lub rosole.

  5. Garnek przykryj pokrywką. Kluski francuskie gotuj przez 3 minuty.

  6. Ugotowane podawaj w zupie lub z ulubionym sosem.

Czym się różnią kluski francuskie od półfrancuskich?

Różnica jest niewielka, wręcz drobna. Kluski francuskie tak jak widać w przepisie, powstają z ciasta z oddzielnie ubijanym białkiem. Dzięki temu kluseczki są puszyste i po ułożeniu w zupie swobodnie pływają. Natomiast kluski półfrancuskie zrobisz z całego jajka bez potrzeby ich oddzielania.

Takie kluski francuskie smakują obłędnie z podsmażoną cebulą ze skwarkami lub kawałkami wędliny. Z sosem szpinakowym, sosem pomidorowym lub z jako dodatek do duszonej wieprzowiny. Wypróbuj je na szybki domowy obiad dla całej rodziny.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni