W skrócie:
Kluski francuskie są delikatne i wprost rozpływają się w ustach. W zupie będą się unosić na powierzchni, a z sosem będą delikatne i mogą stawiać lekki opór podczas gryzienia. Możesz zrobić też twardszą wersję, dosypując odrobinę mąki pełnoziarnistej. Takie kluski francuskie możesz też zrobić w różnych kolorach. Dosyp do ciasta np.: kurkumę, aby były żółte lub proszek z suszonego buraka dla osiągnięcia różowej barwy. Lubię robić te kluski, gdy w domu zabraknie makaronu do rosołu, albo mam ochotę na szybkie danie z sosem pieczarkowym. Poznaj przepis na domowe danie jak za dawnych lat.
Kluski francuskie – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 jajko,
5 g miękkiego masła,
15-20 g mąki pszennej,
szczypta soli.
Jak zrobić kluski francuskie?
Sposób przygotowania:
Na początku oddziel żółtko od białka.
Masło rozetrzyj z żółtkiem i szczyptą soli. Z białka ubij pianę i powoli połącz z żółtkiem oraz mąką.
Im sztywniejsza piana, tym kluski francuskie będą delikatniejsze. Mąki dosyp tyle, aby uzyskać dosyć gęste ciasto.
Łyżeczką zanurzoną w wodzie nabieraj ciasto i ostrożnie kładź w gorącej wodzie, bulionie lub rosole.
Garnek przykryj pokrywką. Kluski francuskie gotuj przez 3 minuty.
Ugotowane podawaj w zupie lub z ulubionym sosem.
Czym się różnią kluski francuskie od półfrancuskich?
Różnica jest niewielka, wręcz drobna. Kluski francuskie tak jak widać w przepisie, powstają z ciasta z oddzielnie ubijanym białkiem. Dzięki temu kluseczki są puszyste i po ułożeniu w zupie swobodnie pływają. Natomiast kluski półfrancuskie zrobisz z całego jajka bez potrzeby ich oddzielania.
Takie kluski francuskie smakują obłędnie z podsmażoną cebulą ze skwarkami lub kawałkami wędliny. Z sosem szpinakowym, sosem pomidorowym lub z jako dodatek do duszonej wieprzowiny. Wypróbuj je na szybki domowy obiad dla całej rodziny.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!