Delikatne kopytka z ziemniaków. Jak zrobić tradycyjne danie? Dzięki jednemu składnikowi rozpływają się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić kopytka? Przepis, który tutaj przedstawię jest sprawdzony, a także pyszny. Warto pamiętać, że jest to tanie danie na każdą kieszeń. Przygotowanie kopytek jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść ciasto z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki i jajek. Obtocz je w odrobinie mąki ziemniaczanej, a wyjdą idealnie sprężyste i delikatne. Sprawdź, jakie to pyszne! Wypróbuj przepis na kopytka ziemniaczane.

W skrócie

Proporcje podane w przepisie wystarczają na naprawdę dużą porcję pysznych tradycyjnych kopytek. Warto jednak pokusić się o zrobienie takiej ilości, a po ugotowaniu i przestudzeniu zamrozić porcję dania w pudełku na mrożonki lub zachować na kolejny dzień. Odgrzane smakują równie dobrze, a zdaniem niektórych odsmażone są jeszcze lepsze.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne kopytka:

Ziemniaczane kopytka – przepis

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania.

Jak zrobić kopytka krok po kroku

  1. Ugotuj i wystudź ziemniaki. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych (w kulinarnym typie C).
  2. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij je przez praskę.
  3. Dodaj jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli.
  4. Zagnieć ciasto. Jeśli lepi się do rąk i stolnicy to dodaj więcej mąki – ilość wgniecionej mąki zależy od rodzaju ziemniaka, mokre, mniej mączyste będą potrzebowały jej więcej.
  5. Podziel ciasto na mniejsze części.
  6. Stolnicę posyp odrobiną mąki ziemniaczanej.
  7. Z każdej części ciasta zrób niewielki wałek, obtaczając go delikatnie w mące ziemniaczanej.
  8. Potnij wałek na podłużne kopytka.
  9. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżki soli.
  10. Gotuj kopytka porcjami, od wypłynięcia przez 3 minuty.
  11. Gotowe kopytka podaj polane skwarkami, podrumienioną cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego!

Czy warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to tanie i ogólnodostępne warzywa. Doceniamy je ze względu na smak i uniwersalność – można je jeść jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze nadają się jako składnik do zapiekanek, kotletów, placków czy znanej i lubianej sałatki ziemniaczanej. Czy są jednak wartościowym warzywem? Oczywiście, że tak. Ziemniaki dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie kopytek krok po kroku

– Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, że w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, nawet przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Właściwości ziemniaków:

  • dostarczają nam witaminy C,
  • są źródłem potasu, fosforu i magnezu,
  • stanowią źródło błonnika pokarmowego,
  • zawierają niacynę i foliany,

Ile kalorii mają ziemniaki?

Kaloryczność ziemniaków zależy od sposobu ich przygotowania i podania.

Uśredniając, w 100 g gotowanych ziemniaków jest ok. 87 kcal.

Kaloryczność dań z ziemniaków podnosi dodatek masła, śmietanki sera czy mąki ziemniaczanej. Warto wiedzieć, że przygotowywane z ziemniaków frytki, smażone w głębokim oleju, mają cztery razy więcej kalorii niż gotowane ziemniaki. Według porad dietetyków najlepiej jeść te warzywa ugotowane na parze lub w mundurkach.

Dla osób dbających o dietę, a także zmagających się z cukrzycą ważna jest informacja, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny wynoszący 95. Oznacza to, że po spożyciu około 50 g ziemniaków poziom glukozy może wzrosnąć o 95 proc.

Domowe kopytka na obiad

Polecam przepis na tradycyjne ziemniaczane kopytka, czyli dobrze znane w kuchni polskiej kluski z ugotowanych ziemniaków.

Kopytka na talerzu podane ze skwarkami i cebulką
Możesz podać kopytka ze skwarkami lub podrumienioną cebulką. Katarzyna Puczyńska

Ugotowane w osolonej wodzie kopytka można podawać z:

Danie warto podać z kapustą kiszoną lub ulubioną surówką.

Kopytka to pomysł na tani i pyszny obiad. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne kopytka z ziemniaków. Jak zrobić tradycyjne danie?...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera