Katarzyna Bosacka zrezygnowała z przetworzonej żywności. Tych 9. produktów nie znajdziesz w jej kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka szerzy wiedzę na temat zdrowych produktów spożywczych i gospodarnego gotowania. Przejdź dalej, aby zobaczyć, jakiej żywności unika.
Katarzyna Bosacka szerzy wiedzę na temat zdrowych produktów spożywczych i gospodarnego gotowania. Przejdź dalej, aby zobaczyć, jakiej żywności unika. 123rf.com/handmadepictures/Wojciech Wojtkielewicz/archiwum PolskaPress/Kurier Poranny
Udostępnij:
Katarzyna Bosacka pokazała, z jakich żywności należy zrezygnować, aby cieszyć się lepszym zdrowiem. Znana dziennikarka, prezenterka, autorka książek i promotorka wiedzy o zdrowym i gospodarnym gotowaniu, na kanale Agnieszki Mielczarek „Jedz inaczej”, mówiła o dziewięciu produktach spożywczych, które należy wykluczyć z codziennego odżywiania. Zobacz, jakich produktów nie znajdziemy w kuchni Katarzyny Bosackiej.

W skrócie

Jakiej żywności unikać?

Katarzyna Bosacka w nagraniu pochyliła się nad 9 produktami spożywczymi, które należy wykluczyć z codziennego odżywiania. Głównie pochyliła się nad przekąskami, które mają w składzie:

  • sztuczne barwniki,
  • cukier pod różnymi postaciami,
  • mąkę pszenną z niską zawartością błonnika,
  • i duże ilości soli.

Należy je wyrzucić z diety dlatego, że zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, podniesienie ciśnienia we krwi lub alergie pokarmowe. Znana dziennikarka stwierdziła, że właściwie prawie żaden produkt na stole nie nadaje się do spożycia.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć niezdrowe produkty spożywcze

Katarzyna Bosacka rezygnuje z popularnych produktów

Pianki cukrowe marshmallows
W nagraniu Katarzyna Bosacka stwierdza, że to jest czysta glukoza połączona z żelatyną i barwnikami spożywczymi. Dodała, że wiele z nich wykorzystywany jest też w chemii gospodarczej. Wskazała też, że słodycze w tych kolorach podobne są do modeliny dla dzieci.

Kolorowe drażetki
Podobnie jak pianki marshmallows Katarzyna Bosacka odradza jedzenie kolorowych drażetek. Często nadziewanych słodką, kakaową masą i polewanych cukrową glazurą. Zaznaczyła, że barwniki spożywcze i cukier mogą powodować nadpobudliwość i dekoncentrację u dzieci.

Chipsy
Katarzyna Bosacka odradza jedzenie chipsów wykonanych z proszku ziemniaczanego. Zachęca, by czytać etykiety i wybierać te zrobione z ziemniaków i smażonych na oleju roślinnym.

- (Chipsy – przyp. red.) zrobione z proszku ziemniaczanego, czyli z czegoś, co już dawno jest martwe i jest nędznym wspomnieniem ziemniaka. Wrzucone jest wszystko do jednego bębna, dodana jest papryka, cukier, tłuszcz i zabełtane. Maszyna wypluwa takie chipsy – argumentowała swój wybór.

Dodała, że takie chipsy są w dłuższej perspektywie rakotwórcze z powodu wysokiego przetworzenia.

Przetworzona wędlina
Promotorka rozsądnego gotowania zauważa, że pasztety, parówki i wędliny w wielu przypadkach w ogóle nie mają w sobie mięsa. Robione są mięsa oddzielonego mechanicznie, które są odpadkami zwierzęcymi. Katarzyna Bosacka zaznaczyła, że nawet pasztety drobiowe często łączone są z tłuszczem wieprzowym.

Chleb tostowy
Mocno oczyszczona mąka pszenna i cukier nie jest dobrą mieszanką spożywczą. Dodawana do żywności sprawia, że poziom cukru w organizmie gwałtownie rośnie.

Biała czekolada
Dziennikarka podkreśliła, że biała czekolada składa się z samego cukru i tłuszczu kakaowego. W czekoladzie najważniejsze jest kakao, a biała czekolada jest go pozbawiona. Zatem nie ma cennych składników, takich jak magnez, a które są w tabliczkach gorzkiej czekolady.

Topiony ser
Katarzyna Bosacka podkreśliła, że na pierwszym miejscu w serze jest woda, a dopiero potem ser. Produkt jest topiony za pomocą fosforanów, które osłabiają kości człowieka. Znana dziennikarka określiła też jako perfidne pakowanie topionego sera w foliowe paczuszki. W ten sposób ser topiony ma być postrzegany jako pełnowartościowy ser żółty.

Napoje energetyczne
Popularna dziennikarka zachęca, aby zrezygnować z tak zwanych „energetyków” w diecie. Wskazała, że w składzie jest duża ilość cukru i syntetyczna kofeina. Ta substancja powoduje natychmiastowy wzrost ciśnienia, przyspieszenie bicia serca i nagły spadek.

Margaryna
Według Katarzyny Bosackiej lepiej unikać spożycia margaryny. Lepiej zjeść masło lub używać oleju roślinnego do smażenia. Zauważyła, że nawet w czasach PRL-u lepsze dla zdrowia było użycie oleju sojowego niż twardej margaryny. Agnieszka Mielczarek dodała, że w margarynie są kwasy nasycone, które zapychają naczynia krwionośne.

Kawa zbożowa
Na koniec wskazała kawęzbożową. W przypadku kawy zbożowej wskazała, że skoro są produkowane z jęczmienia i żyta, to mają dużą zawartość cukru i akryloamidu, czyli substancji rakotwórczej. Spalone ziarna zbóż negatywnie wpływają na organizm. Katarzyna Bosacka stwierdziła, że nawet jej dziecko, zamiast „zbożówki” powinno wypić lekkie cappuccino.

Zobacz produkty na "czarnej liście" Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka szerzy wiedzę na temat zdrowych produktów spożywczych i gospodarnego gotowania. Przejdź dalej, aby zobaczyć, jakiej żywności unika.

Katarzyna Bosacka zrezygnowała z przetworzonej żywności. Tyc...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie