Najdziwniejsze lody w Polsce? Majonezowe, ze szpinakiem i prosecco. Te lodziarnie stawiają na nietypowe i oryginalne smaki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Oryginalnych, nietypowych smaków można spróbować na festiwalach lodów rzemieślniczych, ale również w lokalnych lodziarniach. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć lokale z całej Polski, które stawiają na wyjątkowe smaki.
Oryginalnych, nietypowych smaków można spróbować na festiwalach lodów rzemieślniczych, ale również w lokalnych lodziarniach. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć lokale z całej Polski, które stawiają na wyjątkowe smaki. Krystian Dobuszyński/archiwum Polska Press
Co powiecie na lody o smaku suszonej śliwki, piwa albo szpinaku? Z kolei Magda Gessler w swojej lodziarni proponuje prosecco albo czarny sezam. Konkurencja na rynku jest bardzo duża. Aby się wyróżnić, niektóre lodziarnie stawiają na zaskakujące smaki i oryginalność. Oprócz tego liczy się też prezentacja, stąd np. pomysły na kolorowe rożki lub polewanie ich czekoladą. Przyjrzeliśmy się lodziarniom w Polsce, które serwują nietypowe lody.

W skrócie

W całej Polsce można spotkać lodziarnie oferujące wyjątkowe smaki lub zachwycające formą podania lodów. Niektóre z nich przygotowują przysmaki na bazie alkoholu, łącząc je z owocami, inne podkręcają tradycyjne smaki dodatkiem przypraw lub płatków kwiatów jadalnych. Przykładowo Magda Gessler, znana restauratorka, w sieci swoich lodziarni proponowała np. smaki inspirowane prosecco lub czarnym sezamem. Zapraszamy do zapoznania się z naszym subiektywnym zestawieniem oryginalnych lodziarni w Polsce, które stawiają na nietypowe lody i smaki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z lodziarniami, które stawiają na nietypowe smaki

Lodziarnia w Lublinie – Bosko – Lody Produkcji Własnej

Lodziarnia i kawiarnia w jednym. Lokal Bosko – Lody Produkcji Własnej od 2015 roku mieści się przy ulicy Krakowskie Przedmieście 4. W samym Lublinie ma już 4 punkty, a kolejne pojawiły się między innymi:

  • w Zamościu,
  • Biłgoraju,
  • Gdańsku
  • i Wejherowie.

Kawiarnia na Krakowskim Przedmieściu była pierwsza i ustawiają się do niej długie kolejki, aby wypróbować kremowych porcji zimnego deseru. Porcje są ogromne. Każda z nich to 120 g słodkości. Lody są kręcone na miejscu i na bieżąco uzupełniane. W ofercie lodziarni proponowane są m.in. lody wegańskie o takich smakach jak banan i awokado lub sorbet grejpfrutowy. Wśród lodów na prawdziwej śmietance świetnie smakuje biała czekolada z malinami albo śmietanka z blue matcha. Smaki zmieniają się codziennie.

Lodziarnia w Warszawie – Na końcu tęczy

Lodziarnia mieści się blisko placu Zbawiciela przy ulicy Wyzwolenia 15 i w Elektrowni Powiśle przy ul. Dobrej 42. W tej pierwszej warto sprawdzać smaki dostępne w okienku i wewnątrz lokalu, gdyż mogą się różnić. Najbardziej kreatywne smaki wymyślone przez lodziarzy w Na końcu tęczy to:

  • prosecco z brzoskwinią,
  • ciasto marchewkowe
  • i lody czerwona porzeczka.

Łasuchy lubiące ciasta nie pogardzą lodami o smaku ciasta kremówka. Lody sprzedawane są w wafelku tradycyjnym albo w różnokolorowych (tęczowych) kolorach.

Lodziarnia w Warszawie – Lukullus St. Tropez

Lodziarnia mieści się na ulicy Rozbrat 22/24. W rytm popowej muzyki z lat 90. można zjeść tam wyjątkowe lody. Lokal przykuwa wzrok estetycznym wnętrzem, a łazienka potrafi zaskoczyć suszarką w kształcie złotych pośladków. Wśród niezwykłych smaków pojawiają się na przykład grejpfrutowe z różą damasceńską albo lody o smaku suszonych śliwek macerowanych w winie.

Wśród niezwykłych smaków pojawiają się na przykład grejpfrutowe z różą damasceńską albo suszonych śliwek macerowanych w winie.
Wśród niezwykłych smaków pojawiają się na przykład grejpfrutowe z różą damasceńską albo suszonych śliwek macerowanych w winie. Krystian Dobuszyński/PolskaPress

Lodziarnia w Krakowie – Good Lood

Lodziarnia Good Lood ma wiele punktów rozmieszczonych w Krakowie, Warszawie i Wieliczce. W swojej ofercie ma między innymi lody inspirowane smakiem tarty z rabarbarem i malinami. Hitem są też lody Choconoot smakujące jak popularny krem czekoladowo-orzechowy. Trudno też przejść obojętnie obok lodów aple pie nawiązujących do smaku szarlotki albo lodów wiśniowych wymieszanych z wegańską czekoladą.

Lodziarnia w Gdańsku – Miś

Na mapie Trójmiasta jest jedna lodziarnia, która powstała w 1962 roku. Wyjątkowych lodów można spróbować w lokalu przy ulicy Podwale Staromiejskie 62/68. Każdy lód sprzedawany jest z ciastkiem z wizerunkiem misia. Wśród nietypowych smaków proponowanych przez Misia jest między innymi deser angielski.

Lodziarnia w Sandomierzu – Sandomierska Manufaktura Lodów

W Sandomierzu znajduje się Manufaktura wyróżniająca się niebanalnym podejściem do przygotowywania lodów. Przy ulicy Opatowskiej 17 można wypróbować takich smaków jak:

  • majonezowy,
  • szpinak z czarnuszką,
  • oliwa z oliwek,
  • ale bryndza!
  • gorgonzola z orzechami włoskimi,
  • prosecco z truskawką,
  • mix kawy, czekolady i rumu.

Lodziarnia Sandomierska Manufaktura Lodów ma też swoje punkty w Lublinie, Stalowej Woli, Rzeszowie i Warszawie.

Lodziarnia we Wrocławiu – Dom Lodów Barton

We Wrocławiu jedną z najciekawszych lodziarni jest Barton. Firma posiada kilka lokali w stolicy Dolnego Śląska. Główny mieści się przy alei Jana Kasprowicza 20. Wśród polecanych tam smaków są na przykład takie jak:

  • kawowe ciacho,
  • czekoladowy precel
  • lub snickers z orzeszkami ziemnymi.

Lodziarnia w Zielonej Górze – Fabryka Lodów Naturalnych

Lodziarnia mieści się w Zielonej Górze przy ulicy Osiedle Pomorskie 3. Aktualnie pojawiają się w ofercie smaki amaretto lub jogurt z marakują. Jak przystało na polskie zagłębie winnic, z których słynie Lubuskie, w ofercie pojawiają się nawet lody winne. Miłośnicy piwa również mogą wypróbować lodów o smaku złotego trunku.

Lodziarnia w Katowicach – Istne Lody Rzemieślnicze

Lodziarnia mieści się w Katowicach przy ulicy Tylnej Mariackiej 7. Łasuchy mogą skosztować tu lodów w wielu wyjątkowych smakach. Dla wegan przygotowywane są porcje z masła z pestek dyni i z różową solą. Miłośnicy orzechów mogą spróbować lodów z solonego masła orzechowego z dodatkiem kandyzowanej czarnej porzeczki. Dla smakoszy tradycyjnych smaków pozostają lody z belgijskiej białej czekolady.

Oryginalnych, nietypowych smaków można spróbować na festiwalach lodów rzemieślniczych, ale również w lokalnych lodziarniach. Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć lokale z całej Polski, które stawiają na wyjątkowe smaki.

Najdziwniejsze lody w Polsce? Majonezowe, ze szpinakiem i pr...

Gofry jak na wakacjach

kup najtaniej

MPM

MPM S-633/G

85,82 zł

kup najtaniej

Dezal

Dezal Plus 301.6 (czarny)

498,98 zł

kup najtaniej

Sam Cook

Sam Cook PSC-130/B

349,00 zł

kup najtaniej

Domo

DOMO (DO9219W)

399,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie