W skrócie
Mam dziś dla Ciebie przepis na wyborną, kremową zupę ze szparagów. Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować warzywa w bulionie, a na koniec je zmiksować na gładki krem. Dzięki dodatkowi ziemniaków zupa będzie mieć bardziej zawiesista i będzie stanowić pożywny obiad.
Przepis na zupę krem ze szparagów
Liczba porcji dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: ok. 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka masła,
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 40 g serka topionego śmietankowego,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki chili,
- opcjonalnie do podania: gęsty jogurt, grzanki, płatki migdałowe.
Czytaj także:
Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
- Przygotowanie zupy ze szparagów zaczęłam od umycia wszystkich warzyw.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulę posiekałam.
- Oderwałam końcówki szparagów, a resztę pokroiłam na kawałki.
- W dużym garnku rozpuściłam masło, dodałam cebulę i podsmażyłam ją na złoty kolor.
- Następnie wrzuciłam do garnka ziemniaki i szparagi.
- Dolałam bulion warzywny i gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny.
- Gotową zupę zmiksowałam blenderem do uzyskania gładkiego kremu i doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz chili.
Czytaj także: Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem
Sposób podania
Zupę ze szparagów możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, podprażonymi migdałami w płatkach, jogurtem naturalnym i odrobiną śmietany kremówki. Można też sięgnąć po puree ziemniaczane, dzięki któremu zupa krem ze szparagów będzie pożywniejsza.
Właściwości odżywcze szparagów
Szparagi to pyszne, małokaloryczne i lekkostrawne warzywa - w 100 g produktu jest ok. 20 kcal. Najlepiej smakują w maju i czerwcu, gdy są młode i nie wymagają dużej obróbki. Szparagi warto wprowadzić do swojej diety nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo białka i błonnika.
Wśród istotnych wartości odżywczych są:
- są bogatym źródłem witaminy K, która odpowiada m.in. za krzepliwość krwi i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
- zawierają dużo kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu i selenu;
- usuwają nadmiar cholesterolu z organizmu;
- pomagają w kształtowaniu prawidłowej mikroflory jelit;
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?