Puszysty omlet cesarski na słodkie śniadanie. Przepis na tradycyjny kaiserschmarrn. Omlet wyjdzie idealny z dodatkiem jednego składnika

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatny omlet cesarski ma charakterystyczną formę podania w postaci kawałków rozdzielonych widelcem. Omlet ozdabia się cukrem pudrem i dodaje rodzynki z rumem.
Delikatny omlet cesarski ma charakterystyczną formę podania w postaci kawałków rozdzielonych widelcem. Omlet ozdabia się cukrem pudrem i dodaje rodzynki z rumem. Getty Images/Angelika Heine
Omlet cesarski miał być przygotowywany dla żony cesarza Franciszka Józefa I. Podstawowy przepis składa się z jajek, mleka, mąki, cukru, masła i rodzynek. W oryginalnym przepisie rodzynki namaczane są w rumie, dzięki czemu nabierają niezwykłego aromatu. Zobacz przepis na domowy omlet cesarski.

W skrócie

Żona cesarza Franciszka Józefa I chciała jeść niskokaloryczne desery, a widząc omlet z rodzynkami, miała go odrzucić. Nazwa „schmarrn” po niemiecku oznacza śmieci i ma się odnosić do wyglądu cesarskiego omletu. Właśnie ten rodzaj omletu powinien być lekki od napowietrzonych białek, a jego kawałki posypane po wierzchu cukrem pudrem. Sprawdź, jak zrobić omlet cesarski.

Omlet cesarski – przepis na austriacki kaiserschmarrn

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina namaczania rodzynek.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 g soli,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 20 g rodzynek,
  • 50 ml rumu,
  • 10 g masła,
  • Do podania: 5 g cukru pudru.

Jak zrobić omlet cesarski?

Przygotowanie:

  1. Rodzynki należy namoczyć w rumie przynajmniej godzinę wcześniej.
  2. Mleko należy wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką pszenną. Składniki należy dokładnie wymieszać.
  3. Następnie białka należy ubić na sztywną pianę.
  4. Ubite białka należy delikatnie połączyć z masą jajeczną.
  5. Wymieszaną masę na omlet należy podzielić na dwie części i wylać pierwszą porcję na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem.
  6. Wierzch omletu cesarskiego trzeba posypać połową namoczonych w rumie rodzynek.
  7. Puszysty omlet cesarski należy smażyć około 4 minuty na średnim ogniu.
  8. Omlet cesarski przed podaniem należy rozdzielić na mniejsze kawałki, aby stworzyć wrażenie bałaganu.
  9. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Dodatki do omletu cesarskiego

Miłośnicy słodkich śniadań do omletu cesarskiego mogą dodać konfiturę wiśniową, powidła śliwkowe, dżem wiśniowy lub nawet polewę czekoladową. Świetnie sprawdzają się prażone jabłka, karmelizowana gruszka, świeże maliny, borówki lub pokrojony w plastry banan.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.