W skrócie
Żona cesarza Franciszka Józefa I chciała jeść niskokaloryczne desery, a widząc omlet z rodzynkami, miała go odrzucić. Nazwa „schmarrn” po niemiecku oznacza śmieci i ma się odnosić do wyglądu cesarskiego omletu, który się rozpada. Na talerzu wygląda to jak bałagan. Właśnie ten rodzaj omletu powinien być lekki od napowietrzonych białek, a jego kawałki posypane po wierzchu cukrem pudrem. Sprawdź, jak zrobić omlet cesarski.

Omlet cesarski – przepis na austriacki kaiserschmarrn
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina namaczania rodzynek.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 500 ml mleka,
- 400 g mąki pszennej,
- 3 g soli,
- 10 g cukru waniliowego,
- 20 g rodzynek,
- 50 ml rumu,
- 10 g masła,
- Do podania: 5 g cukru pudru.
Jak zrobić omlet cesarski?
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namocz w rumie przynajmniej godzinę wcześniej.
- Mleko wymieszaj z cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką pszenną. Składniki dokładnie połącz.
- Następnie białka ubij na sztywną pianę.
- Ubite białka ostrożnie połącz z masą jajeczną.
- Wymieszaną masę na omlet podziel na dwie części i wylej pierwszą porcję na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem.
- Wierzch omletu cesarskiego posyp połową namoczonych w rumie rodzynek.
- Puszysty omlet cesarski smaż przez 4 minuty na średnim ogniu.
- Omlet cesarski przed podaniem rozdziel na mniejsze kawałki, aby stworzyć wrażenie bałaganu.
- Omlet cesarski posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Kulinaria

Sprawdź także: Jak zrobić jajko sadzone?
Dodatki do omletu cesarskiego
Miłośnicy słodkich śniadań do omletu cesarskiego mogą dodać konfiturę wiśniową, powidła śliwkowe, dżem wiśniowy lub nawet polewę czekoladową. Świetnie sprawdzają się prażone jabłka, karmelizowana gruszka, świeże maliny, borówki lub pokrojony w plastry banan.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: