Na śniadanie podaj puszysty omlet cesarski. Tak zrobisz tradycyjny kaiserschmarrn. Dzięki jednemu etapowi rozkosznie się rozpadnie

Anna Daniluk
Domowy omlet cesarski możesz podać z owocami. Poza sezonem możesz sięgać po mrożone wiśnie, śliwki lub maliny.
Domowy omlet cesarski możesz podać z owocami. Poza sezonem możesz sięgać po mrożone wiśnie, śliwki lub maliny. 123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Omlet cesarski miał być przygotowywany dla żony cesarza Franciszka Józefa I. Podstawowy przepis składa się z jajek, mleka, mąki, cukru, masła i rodzynek. W oryginalnym przepisie rodzynki namaczane są w rumie, dzięki czemu nabierają niezwykłego aromatu. Gdy robisz omlet cesarski dla dzieci może pominąć ten składnik. Zobacz przepis na domowy omlet cesarski.

W skrócie

Żona cesarza Franciszka Józefa I chciała jeść niskokaloryczne desery, a widząc omlet z rodzynkami, miała go odrzucić. Nazwa „schmarrn” po niemiecku oznacza śmieci i ma się odnosić do wyglądu cesarskiego omletu, który się rozpada. Na talerzu wygląda to jak bałagan. Właśnie ten rodzaj omletu powinien być lekki od napowietrzonych białek, a jego kawałki posypane po wierzchu cukrem pudrem. Sprawdź, jak zrobić omlet cesarski.

Delikatny omlet cesarski ma charakterystyczną formę podania w postaci kawałków rozdzielonych widelcem. Omlet ozdabia się cukrem pudrem i dodaje rodzynki
Delikatny omlet cesarski ma charakterystyczną formę podania w postaci kawałków rozdzielonych widelcem. Omlet ozdabia się cukrem pudrem i dodaje rodzynki z rumem. Getty Images/Angelika Heine

Omlet cesarski – przepis na austriacki kaiserschmarrn

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina namaczania rodzynek.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 g soli,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 20 g rodzynek,
  • 50 ml rumu,
  • 10 g masła,
  • Do podania: 5 g cukru pudru.

Jak zrobić omlet cesarski?

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w rumie przynajmniej godzinę wcześniej.
  2. Mleko wymieszaj z cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką pszenną. Składniki dokładnie połącz.
  3. Następnie białka ubij na sztywną pianę.
  4. Ubite białka ostrożnie połącz z masą jajeczną.
  5. Wymieszaną masę na omlet podziel na dwie części i wylej pierwszą porcję na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem.
  6. Wierzch omletu cesarskiego posyp połową namoczonych w rumie rodzynek.
  7. Puszysty omlet cesarski smaż przez 4 minuty na średnim ogniu.
  8. Omlet cesarski przed podaniem rozdziel na mniejsze kawałki, aby stworzyć wrażenie bałaganu.
  9. Omlet cesarski posyp przed podaniem cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dodatki do omletu cesarskiego

Miłośnicy słodkich śniadań do omletu cesarskiego mogą dodać konfiturę wiśniową, powidła śliwkowe, dżem wiśniowy lub nawet polewę czekoladową. Świetnie sprawdzają się prażone jabłka, karmelizowana gruszka, świeże maliny, borówki lub pokrojony w plastry banan.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni