Pomysłowy omlet z gofrownicy to hit TikToka. Niecodzienne przygotowanie zachwyca dzieci. Pyszny omlet bez przywierania

Anna Daniluk
Domowy omlet z gofrownicy możesz podać na słono i na słodko.
Domowy omlet z gofrownicy możesz podać na słono i na słodko. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz innego sposobu na jajka? Sprytny omlet z gofrownicy to danie, które daje wiele możliwości. Takie śniadanie jest nie tylko zaskakująco smaczne, tanie i nie zostawia bałaganu. W gofrownicy nic nie przywiera. Co więcej, zyskuje podpieczoną skórkę i puszysty środek, a jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut.

W skrócie:

Sprytna metoda przygotowania omletu w gofrownicy pozwala zrobić śniadanie niemal bez tłuszczu. Za jego smak odpowiadają zioła, przyprawy i dodatki. Nie wahaj się dorzucić podsmażonych pieczarek, cukinii, czy pomidorków koktajlowych. Jeśli jesteś fanem mięsa, dorzuć  kawałki podsmażonego boczku, szynki czy kurczaka. Ser feta czy mozzarella również świetnie pasują jako dodatek do omletu. Wypróbuj prosty sposób na delikatny omlet z gofrownicy.

Przepis na omlet z gofrownicy

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 2 łyżki mleka,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1/2 cebuli,

  • 50 g sera żółtego np.: goudy lub cheddara,

  • 2 łyżki liści szpinaku.

Jak zrobić omlet w gofrownicy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka umyj, rozbij do miski i rozmieszaj z mlekiem. Dopraw dodając szczyptę soli i pieprzu.

  2. Masę jajeczną jeszcze raz dobrze roztrzep widelcem lub trzepaczką, aż składniki się połączą.

  3. Do masy jajecznej dodaj posiekaną drobno cebulę i liście szpinaku. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj do masy.

  4. Delikatnie wymieszaj, aby warzywa i ser równomiernie rozłożyły się w masie.

  5. Gofrownicę rozgrzej do średniej temperatury. Nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, ponieważ masa jajeczna nie powinna przywierać.

  6. Wlej porcję masy jajecznej do gorącej gofrownicy, równomiernie rozprowadź ją po powierzchni.  

  7. Następnie zamknij urządzenie i piecz przez około 5 minut, aż omlet stanie się złocisty i chrupiący.

Gotowy omlet wyjmij ostrożnie z gofrownicy, aby się nie oparzyć i podziel na dwie porcje. Danie obłędnie smakuje z takimi dodatkami jak plastry świeżego pomidora, posiekany szczypiorek lub plasterki dojrzałego awokado.

Możesz go także podać na słodko z sezonowymi owocami, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchini:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni