Szukasz smaków dzieciństwa? Tradycyjne kluchy na parze to strzał w dziesiątkę. Lekkie i puszyste jak od babci

Anna Daniluk
Domowe kluchy na parze to danie na bazie ciasta drożdżowego.
Domowe kluchy na parze to danie na bazie ciasta drożdżowego. coffeemate/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste kluchy na parze to tradycyjny przysmak, który od pierwszego kęsa może przywołać wspomnienia babcinej kuchni. To puszyste bułeczki są gotowane na parze na czystej ściereczce lub specjalnych metalowych koszyczkach. Uzbrój się w cierpliwość, gdyż ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Poznaj przepis na domowe kluchy na parze.

W skrócie:

Lubię podawać kluchy na parze ze słodkimi sosami. W szczególności polecam śmietankowy z wanilią lub polane musem jabłkowym. Gotowe kluski na parze świetnie smakują także z malinami, truskawkami i jagodami. Po uparowaniu wprost rozpływają się w ustach. W wersji na wytrawnie polecam zajadać się z porcją surówki z kapusty pekińskiej i domowym gulaszem.

Kluchy na parze – przepis krok po kroku

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: około 2 godziny (w tym czas wyrastania ciasta).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450,

  • 250 ml ciepłego mleka,

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,

  • 20 g cukru,

  • 1 jajko

  • 20 g roztopionego masła,

  • szczypta soli.

Jak zrobić kluchy na parze?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w małej misce wsyp drożdże, dodaj cukier, 2-3 łyżki mleka oraz łyżkę mąki.

  2. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.

  3. Do dużej misce przenieś przesianą mąkę. Dodaj zaczyn, resztę mleka, jajko, masło i szczyptę soli.

  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.

  5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  6. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych kawałków.

  7. Z każdego kawałka uformuj kulkę i odstaw na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

  8. Przygotuj garnek z wodą i nałóż na niego specjalną wkładkę do gotowania na parze lub czystą gazę umocowaną na brzegach garnka.

  9. Tradycyjne kluchy na parze układaj w odstępach, aby miały miejsce do rośnięcia podczas gotowania. Gotuj je na parze przez 10 minut, aż urosną.

Sposób podania kluch na parze

Kluchy na parze możesz podawać z różnorodnymi dodatkami. W sezonie możesz podać je na słodko ze świeżymi owocami, jesienią i zimą sięgaj po mus owocowy i oprósz je cukrem pudrem. W wersji wytrawnej świetnie komponują się z duszoną wołowiną, gulaszem lub grzybowym sosem śmietanowym.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pamiętaj, że nie musisz kupować specjalnych gadżetów do gotowania na parze. Wystarczy ci metalowy durszlak i garnek z zagotowaną wodą. Aby kluchy na parze nie przyklejały się do wkładki, delikatnie posmaruj ją olejem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni