W skrócie:
Lubię podawać kluchy na parze ze słodkimi sosami. W szczególności polecam śmietankowy z wanilią lub polane musem jabłkowym. Gotowe kluski na parze świetnie smakują także z malinami, truskawkami i jagodami. Po uparowaniu wprost rozpływają się w ustach. W wersji na wytrawnie polecam zajadać się z porcją surówki z kapusty pekińskiej i domowym gulaszem.
Kluchy na parze – przepis krok po kroku
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 2 godziny (w tym czas wyrastania ciasta).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 450,
250 ml ciepłego mleka,
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
20 g cukru,
1 jajko
20 g roztopionego masła,
szczypta soli.
Jak zrobić kluchy na parze?
Sposób przygotowania:
Najpierw w małej misce wsyp drożdże, dodaj cukier, 2-3 łyżki mleka oraz łyżkę mąki.
Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do dużej misce przenieś przesianą mąkę. Dodaj zaczyn, resztę mleka, jajko, masło i szczyptę soli.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka uformuj kulkę i odstaw na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj garnek z wodą i nałóż na niego specjalną wkładkę do gotowania na parze lub czystą gazę umocowaną na brzegach garnka.
Tradycyjne kluchy na parze układaj w odstępach, aby miały miejsce do rośnięcia podczas gotowania. Gotuj je na parze przez 10 minut, aż urosną.
Sposób podania kluch na parze
Kluchy na parze możesz podawać z różnorodnymi dodatkami. W sezonie możesz podać je na słodko ze świeżymi owocami, jesienią i zimą sięgaj po mus owocowy i oprósz je cukrem pudrem. W wersji wytrawnej świetnie komponują się z duszoną wołowiną, gulaszem lub grzybowym sosem śmietanowym.
Kulinaria

Pamiętaj, że nie musisz kupować specjalnych gadżetów do gotowania na parze. Wystarczy ci metalowy durszlak i garnek z zagotowaną wodą. Aby kluchy na parze nie przyklejały się do wkładki, delikatnie posmaruj ją olejem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!