Pozornie dziwna nazwa kryje najlepsze danie z ziemniaków. Ugotuj kluski żelazne, a rodzina będzie zachwycona. Nie żałuj do nich skwarek

Anna Daniluk
Prawdziwe kluski żelazne przygotowywane są z surowych i ugotowanych ziemniaków.
Prawdziwe kluski żelazne przygotowywane są z surowych i ugotowanych ziemniaków. 123rf.com/martinak/zdjęcie ilustracyjne
Prawdziwe kluski żelazne pochodzą z województwa łódzkiego. Wyjątkowe danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2016 roku. Zyskują wyjątkową konsystencję przez zrobienie ich z tartych surowych i ugotowanych ziemniaków. Wyjątkową nazwę zawdzięczają twardości, która utrzymuje się nawet w gorącej wodzie, co sprawia, że są one bardziej wyraziste. Poznaj przepis na wyjątkowe danie z ziemniaków.

W skrócie:

Kluski żelazne możesz również spotkać pod nazwą kluski szare. Jednak to nazwa kluski żelazne została wpisana na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii gotowych dań i potraw. Metoda przygotowywania potrawy pochodzi z gminy Szadek w województwie łódzkim. Ważne, abyś podzielił ziemniaki na te ścierane na surowo na tarce i te do gotowania. Dzięki temu sposobowi kluski żelazne są bardziej sprężyste i mają delikatną konsystencję. Podawaj je podane tłuszczem np.: masłem z podsmażoną cebulą albo skwarkami. Takie kluski smakują też obłędnie z sosem grzybowym.

Przepis na kluski żelazne

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g surowych ziemniaków,

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,

  • 200 g mąki ziemniaczanej,

  • 1 jajko,

  • sól do smaku.

Jak zrobić kluski żelazne?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz ziemniaki. Połowę z nich (500 g) ugotuj, odcedź i pozostaw do wystudzenia.

  2. Następnie przeciśnij je przez praskę lub dokładnie utłucz, aż uzyskasz gładką masę.

  3. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  4. Następnie odciśnij je dokładnie w czystej ściereczce lub gazie, aby usunąć jak najwięcej wody.

  5. Odstaw na chwilę, aby osiadła skrobia, a następnie dodaj ją do startych ziemniaków. Skrobia  pozwala zachować odpowiednią strukturę.

  6. W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki z tartymi surowymi ziemniakami, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku.

  7. Wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie rozpadające się. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.

  8. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich podłużne wałeczki.

  9. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż kluski do wrzącej wody i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię.

  10. Pozostaw je na powierzchni przez około 2 minuty, po czym wyjmij łyżką cedzakową.

  11. Domowe kluski żelazne podawaj z tradycyjnie ze skwarkami ze słoniny i z podsmażoną cebulą lub z ulubionym mięsem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis pochodzący z kuchni regionalnej zainspiruje cię do zrobienia taniego obiadu z ziemniaków. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni