W skrócie:
Kluski żelazne możesz również spotkać pod nazwą kluski szare. Jednak to nazwa kluski żelazne została wpisana na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii gotowych dań i potraw. Metoda przygotowywania potrawy pochodzi z gminy Szadek w województwie łódzkim. Ważne, abyś podzielił ziemniaki na te ścierane na surowo na tarce i te do gotowania. Dzięki temu sposobowi kluski żelazne są bardziej sprężyste i mają delikatną konsystencję. Podawaj je podane tłuszczem np.: masłem z podsmażoną cebulą albo skwarkami. Takie kluski smakują też obłędnie z sosem grzybowym.
Przepis na kluski żelazne
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
500 g surowych ziemniaków,
500 g ugotowanych ziemniaków,
200 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól do smaku.
Jak zrobić kluski żelazne?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz ziemniaki. Połowę z nich (500 g) ugotuj, odcedź i pozostaw do wystudzenia.
Następnie przeciśnij je przez praskę lub dokładnie utłucz, aż uzyskasz gładką masę.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Następnie odciśnij je dokładnie w czystej ściereczce lub gazie, aby usunąć jak najwięcej wody.
Odstaw na chwilę, aby osiadła skrobia, a następnie dodaj ją do startych ziemniaków. Skrobia pozwala zachować odpowiednią strukturę.
W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki z tartymi surowymi ziemniakami, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku.
Wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie rozpadające się. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich podłużne wałeczki.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż kluski do wrzącej wody i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię.
Pozostaw je na powierzchni przez około 2 minuty, po czym wyjmij łyżką cedzakową.
Domowe kluski żelazne podawaj z tradycyjnie ze skwarkami ze słoniny i z podsmażoną cebulą lub z ulubionym mięsem.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis pochodzący z kuchni regionalnej zainspiruje cię do zrobienia taniego obiadu z ziemniaków. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!