Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na aromatyczne danie z wieprzowiny z idealnie miękkim mięsem. Wprost rozpływa się w ustach

Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz wieprzowy z łopatki to pyszne, proste i sycące danie. Można podać go z samym chlebem albo porcją ziemniaków i ulubioną surówką. Wyjaśnię ci, jak sprawić, by mięso wyszło idealnie miękkie i aromatyczne. Wypróbuj tradycyjny przepis na gulasz z łopatki wieprzowej.

W skrócie:

Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to pomysł na prosty i sycący obiad. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Gulasz wieprzowy z łopatki możemy wykorzystać także do placka po węgiersku. Łopatka wieprzowa na gulasz powinna być pozbawiona dużych kawałków tłuszczu, więc najpierw najlepiej je wykroić. W tym przepisie dużo lepiej sprawdzi się chude mięso, które podczas duszenia stanie się miękkie, a później będzie rozpływać się w ustach.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?

  1. Z łopatki wieprzowej wykroiłam duże kawałki tłuszczu, a następnie pokroiłam mięso w kostkę.
  2. W miseczce wymieszałam wszystkie przyprawy.
  3. Posypałam mięso przyprawami, wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut.
  4. Umyłam i obrałam marchewkę. Pokroiłam ją w kostkę.
  5. Obrałam cebulę i pokroiłam w drobną kostkę.
  6. Rozgrzałam olej na patelni i obsmażyłam mięso z każdej strony.
  7. Przełożyłam mięso do garnka i zalałam bulionem. Poddusiłam na małym ogniu.
  8. Na patelnię po smażeniu mięsa przełożyłam cebulę, chwilę podsmażyłam, dodałam marchewkę i podsmażyłam całość ok. 1 minutę.
  9. Podsmażone warzywa dodałam do garnka, wrzuciłam liść laurowy i gotowałam całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę do miękkości mięsa.
  10. W miseczce wymieszałam mąkę ze śmietanką i dodałam do gulaszu. Gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Posypałam całość posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na aromatyczne danie z ...

Zobacz także inne przepisy na dania na jesienny obiad ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni