Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na aromatyczne danie z wieprzowiny z idealnie miękkim mięsem. Wprost rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz z łopatki wieprzowej to pyszne i sycące danie. Można podać go z chlebem lub porcją ziemniaków oraz z ulubioną surówką. Mamy wskazówki, jak sprawić by mięso wyszło idealnie miękkie i aromatyczne. Wypróbuj tradycyjny przepis na gulasz z łopatki wieprzowej.

W skrócie:

Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to idealne danie na jesienne dni. Nie tylko nas nasyci, ale również rozgrzeje. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Taki gulasz będzie świetnie smakować do placka po węgiersku.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?

  1. Mięso oczyść z większych kawałków tłuszczu i pokrój w kostkę.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Posyp mięso przyprawami, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
  4. Umyj i obierz marchewkę. Pokrój ją w kostkę.
  5. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  6. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony.
  7. Przełóż mięso do garnka i zalej bulionem. Postaw na małym ogniu.
  8. Na patelnię po smażeniu mięsa przełóż cebulę, chwilę podsmaż, dodaj marchewkę i podsmaż całość ok. 1 minutę.
  9. Podsmażone warzywa dodaj do garnka, wrzuć liść laurowy i gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez minimum 1 godzinę do miękkości mięsa.
  10. W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietanką i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Posyp całość posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na aromatyczne danie z ...

Zobacz także inne przepisy na dania na jesienny obiad ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie