W skrócie:
Złote mleko poza kurkumą w proszku powstaje z połączenia mielonego imbiru, cynamonu i szczypty czarnego pieprzu. Napój posłodź lejącym się płynnym miodem, a także wzmocnij działanie i wchłanianie przypraw poprzez dodanie tłuszczu. Wiele przepisów wegańskich poleca użyć oleju kokosowego. Jeśli nie stronisz od produktów odzwierzęcych, sprawdzi się masło klarowane znane również w kuchni ajurwedyjskiej jako ghee. Zamiast mleka krowiego w wersji dla wegetarian możesz użyć napoju migdałowego. W takiej wersji koniecznie użyj tłuszczu np.: oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Więcej na temat właściwości zdrowotnych złotego mleka możesz przeczytać w artykule w serwisie Strona Zdrowia.
Złote mleko – przepis na prosty i zdrowy napój
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 szklanki mleka lub napoju migdałowego,
1 łyżeczka kurkumy w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1 szczypta pieprzu czarnego,
1 łyżeczka miodu,
1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub klarowanego masła.
Jak zrobić złote mleko?
Sposób przygotowania:
Na początku małym garnku podgrzej mleko lub napój migdałowy na średniej mocy palnika. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Mleko ma być gorące.
Do podgrzanego mleka dosyp kurkumę, cynamon, imbir i szczyptę pieprzu.
Mieszaj małą trzepaczką przez około 3–4 minuty, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a napój nabrał intensywnego, złocistego koloru.
Na koniec dodaj wybrany tłuszcz np.: olej kokosowy lub masło klarowane.
Po krótkim przestudzeniu do złotego mleka dodaj płynny miód lub syrop klonowy.
Gotowe złote mleko przelej do kubków i natychmiast podawaj. Możesz ozdobić napój szczyptą cynamonu, aby wzmocnić jego przyjemny zapach.
Ten prosty napój może stać się ciekawą alternatywą wobec znanego napoju, jakim jest mleko z masłem i czosnkiem, które jest często podawane jesienią i zimą. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!