Jesienią pij złote mleko z kurkumą. Ten szybki rarytas wspiera odporność i pysznie smakuje. Zrobisz go z 7 składników

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jesienią i zimą możesz łatwo się przeziębić lub zachorować na grypę. Na szczęście możesz wesprzeć swój organizm w utrzymaniu pełni zdrowia rozgrzewającym złotym mlekiem. Ten prosty w przygotowaniu napój wywodzi się z kuchni indyjskiej. Nazwa złote mleko powstała z pewnością od kurkumy, która nadaje mu słoneczny kolor. Poznaj przepis na korzenny przysmak nie tylko dla zmarzluchów.

W skrócie:

Złote mleko poza kurkumą w proszku powstaje z połączenia mielonego imbiru, cynamonu i szczypty czarnego pieprzu. Napój posłodź lejącym się płynnym miodem, a także wzmocnij działanie i wchłanianie przypraw poprzez dodanie tłuszczu. Wiele przepisów wegańskich poleca użyć oleju kokosowego. Jeśli nie stronisz od produktów odzwierzęcych, sprawdzi się masło klarowane znane również w kuchni ajurwedyjskiej jako ghee. Zamiast mleka krowiego w wersji dla wegetarian możesz użyć napoju migdałowego. W takiej wersji koniecznie użyj tłuszczu np.: oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Więcej na temat właściwości zdrowotnych złotego mleka możesz przeczytać w artykule w serwisie Strona Zdrowia.

Złote mleko – przepis na prosty i zdrowy napój

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka lub napoju migdałowego,

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku,

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,

  • 1 szczypta pieprzu czarnego,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub klarowanego masła.

Jak zrobić złote mleko?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku małym garnku podgrzej mleko lub napój migdałowy na średniej mocy palnika. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Mleko ma być gorące.

  2. Do podgrzanego mleka dosyp kurkumę, cynamon, imbir i szczyptę pieprzu.

  3. Mieszaj małą trzepaczką przez około 3–4 minuty, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a napój nabrał intensywnego, złocistego koloru.

  4. Na koniec dodaj wybrany tłuszcz np.: olej kokosowy lub masło klarowane.

  5. Po krótkim przestudzeniu do złotego mleka dodaj płynny miód lub syrop klonowy.

  6. Gotowe złote mleko przelej do kubków i natychmiast podawaj. Możesz ozdobić napój szczyptą cynamonu, aby wzmocnić jego przyjemny zapach.

Ten prosty napój może stać się ciekawą alternatywą wobec znanego napoju, jakim jest mleko z masłem i czosnkiem, które jest często podawane jesienią  i zimą. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni