Aromatyczny grog na bazie wina. Sprawdź przepis na napój z korzennymi przyprawami i cytrusami. Idealny do intrygującego grzańca

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny grog przygotowuje się z rumem, proponuję przepis na bazie czerwonego wina. Dzięki temu powstanie rodzaj aromatycznego grzańca na zimę.
Tradycyjny grog przygotowuje się z rumem, proponuję przepis na bazie czerwonego wina. Dzięki temu powstanie rodzaj aromatycznego grzańca na zimę. Getty Images/Kristina Maksymova/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjnie grog przyrządzany był na bazie rumu i soku z cytryny. Początkowo pili go marynarze na rozgrzewkę i jako rodzaj lekarstwa na przeziębienie. Ten napój świetnie sprawdza się podawany na zimno, a podgrzany stanie się grzańcem z wina. Zobacz przepis na domowy grog z cynamonem i pomarańczą.

W skrócie

Grog to rodzaj rozgrzewającego napoju, który z pewnością przyda się w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Do grogu warto dodawać ulubione przez siebie korzenne przyprawy. Niemal obowiązkowym zestawem jest cynamon, kardamon, imbir i goździki. Jednak jeśli lubisz smak i zapach gwiazdek anyżu i ziela angielskiego, to również wykorzystaj ich zapach do aromatyzowania napoju. Poza tradycyjnym rumem, do grogu używa się wódki rozcieńczonej w mocnej herbacie. Zobacz przepis na domowy grog z winem.

Grog – przepis na bazie wina

Liczba porcji: butelka o pojemności 750 ml.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 750 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 3 plastry imbiru,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • skórka z 1/2 pomarańczy,
  • 4 plastry pomarańczy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 1 łyżeczka goździków.

Jak zrobić grog?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku do garnka wlałam wino, dodałam plastry imbiru, miód i pozostałe przyprawy.
  2. Następnie dodałam sok i skórkę z pomarańczy.
  3. Grog podgrzewałam do momentu pierwszego zagotowania. Następnie odstawiłam garnek z gazu do całkowitego wystudzenia.
  4. Szklaną butelkę o pojemności 750 ml dokładnie umyłam i wyparzyłam. Następnie przelałam do niej grog.

Sposób podania grogu

Przed podaniem do szklanki na grog należy włożyć plaster wcześniej umytej i wyparzonej pomarańczy. Grog można pić na ciepło i na zimno. W butelce można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Zamiast pomarańczy można dodać plastry limonki lub cytryny i dodać łyżkę więcej miodu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.