W skrócie
Grog to rodzaj rozgrzewającego napoju, który z pewnością przyda się w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Do grogu warto dodawać ulubione przez siebie korzenne przyprawy. Niemal obowiązkowym zestawem jest cynamon, kardamon, imbir i goździki. Jednak jeśli lubisz smak i zapach gwiazdek anyżu i ziela angielskiego, to również wykorzystaj ich zapach do aromatyzowania napoju. Poza tradycyjnym rumem, do grogu używa się wódki rozcieńczonej w mocnej herbacie. Zobacz przepis na domowy grog z winem.
Grog – przepis na bazie wina
Liczba porcji: butelka o pojemności 750 ml.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 750 ml czerwonego półsłodkiego wina,
- 3 plastry imbiru,
- sok z 1 pomarańczy,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 4 plastry pomarańczy,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
- 1 łyżeczka goździków.
Jak zrobić grog?
Sposób przygotowania:
- Na początku do garnka wlałam wino, dodałam plastry imbiru, miód i pozostałe przyprawy.
- Następnie dodałam sok i skórkę z pomarańczy.
- Grog podgrzewałam do momentu pierwszego zagotowania. Następnie odstawiłam garnek z gazu do całkowitego wystudzenia.
- Szklaną butelkę o pojemności 750 ml dokładnie umyłam i wyparzyłam. Następnie przelałam do niej grog.
Sposób podania grogu
Przed podaniem do szklanki na grog należy włożyć plaster wcześniej umytej i wyparzonej pomarańczy. Grog można pić na ciepło i na zimno. W butelce można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Zamiast pomarańczy można dodać plastry limonki lub cytryny i dodać łyżkę więcej miodu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?