Fenomenalna szarlotka sypana. Przepis na ciasto z jabłkami, który zrobisz niemal z zamkniętymi oczami. Smakuje obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana to przepis, który pokochasz od pierwszego gryza. Pyszne jabłka, pachnące cynamonem, a do tego wyśmienite kruche ciasto, które nie wymaga zagniatania czy ucierania mikserem. Składniki sypiesz prosto do formy! Przekonaj się, jaka jest rewelacyjna i wypróbuj przepis na szarlotkę sypaną.

Spis treści

Szarlotka sypana to pyszne i bardzo proste do przygotowania ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Warstwy jabłek doprawiłam cynamonem. Dzięki temu ciasto smakuje jeszcze lepiej, a podczas pieczenia dom wypełni się pięknym zapachem. Kruche ciasto z kaszy manny jest banalnie proste. Ważne, by masło powinno być mocno schłodzone, najlepiej wstawić je na pół godziny wcześniej do zamrażarki.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą szarlotkę sypaną.

Przepis na szarlotkę sypaną

czas przygotowania: ok. 15 minut + godzina pieczenia.
liczba porcji: ok. 12 kawałków.
poziom trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła bardzo zimnego, schłodzonego w zamrażarce,
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon do posypania.

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Podziel suche składniki na 3 części, a jabłka na 2 części.
  6. Posyp dno tortownicy pierwszą częścią suchych składników i połóż pierwszą część jabłek.
  7. Posyp jabłka cynamonem.
  8. Posyp jabłka drugą częścią suchych składników i wyłóż na nią resztę jabłek.
  9. Posyp jabłka cynamonem.
  10. Na koniec posyp całość trzecią częścią suchych składników.
  11. Wierzch ciasta posyp startym na tarce masłem.
  12. Piecz ciasto przez około 60 minut.
  13. Gotowe ciasto dobrze wystudź przed krojeniem.

Polecane przepisy z jabłkami

Jabłka to owoce, które idealnie nadają się do pysznych domowych wypieków i wyśmienitych deserów. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie np.:

Szarlotka sypana zachwyca smakiem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Fenomenalna szarlotka sypana. Przepis na ciasto z jabłkami, ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie