Szybka szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę. Mieszasz tylko kilka składników i gotowe! Idealny wypiek bez zagniatania ciasta

Szarlotka sypana jest banalnie prosta. Nie musisz zagniatać kruchego ciasta, aby zrobić perfekcyjny deser. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Szarlotka sypana jest banalnie prosta. Nie musisz zagniatać kruchego ciasta, aby zrobić perfekcyjny deser. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobaczyć etapy przygotowania. Katarzyna Puczyńska
Szarlotka sypana to wyśmienite, domowe ciasto, którego przygotowanie jest banalnie proste. Nie musisz zagniatać czy miksować ciasta. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do formy i upiec. Efekt z pewnością cię zachwyci i takie ciasto na stałe zagości w domowym menu. Przekonaj się, jakie to łatwe i pyszne. Wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę sypaną.

Spis treści

Szarlotka, która zawsze się udaje

Szarlotka sypana to pyszne i bardzo proste do przygotowania ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Warstwy jabłek doprawiłam cynamonem. Dzięki temu ciasto smakuje jeszcze lepiej, a podczas pieczenia dom wypełni się pięknym zapachem. Kruche ciasto z kaszy manny jest banalnie proste. Ważne, by masło było mocno schłodzone, najlepiej wstawić je na pół godziny wcześniej do zamrażarki.

Zobacz w galerii,jak zrobić szybką i pyszną szarlotkę sypaną

Sprawdzony przepis na szarlotkę sypaną

Czas przygotowania: ok. 15 minut + godzina pieczenia.
Liczba porcji: ok. 12 kawałków.
Poziom trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła bardzo zimnego, schłodzonego w zamrażarce,
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon do posypania.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić najlepszą szarlotkę sypaną?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Jabłka umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Podziel suche składniki na 3 części, a jabłka na 2 części.
  6. Posyp dno tortownicy pierwszą częścią suchych składników i połóż pierwszą część jabłek.
  7. Posyp jabłka cynamonem.
  8. Posyp jabłka drugą częścią suchych składników i wyłóż na nią resztę jabłek.
  9. Posyp jabłka cynamonem.
  10. Na koniec posyp całość trzecią częścią suchych składników.
  11. Wierzch ciasta posyp startym na tarce masłem.
  12. Piecz ciasto przez około 60 minut.
  13. Gotowe ciasto dobrze wystudź przed krojeniem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Szarlotka sypana jest banalnie prosta. Nie musisz zagniatać kruchego ciasta, aby zrobić perfekcyjny deser. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Szybka szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę. Mieszasz tyl...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dora
Swoją popisową szarlotkę robię ekspresowo w multicookerze. Dzięki dużej mocy i łopatce do zagniatania ciasta wszystko idzie jak z płatka.ja mam akurat kohersen
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni