Niesamowity mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Wypróbuj przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z polewą czekoladową

Mazurek czekoladowy to idealne ciasto na Wielkanoc. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mazurek czekoladowy to idealne ciasto na Wielkanoc. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny to tradycyjne i bardzo popularne ciasto na Wielkanoc. Można przygotować go na wiele sposobów. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka czekoladowego. Wyróżnia go idealnie kruche ciasto, przełożone kwaskowymi powidłami i udekorowane aksamitną polewą czekoladową oraz sporą ilością bakali. Smakuje wyśmienicie. Wypróbuj przepis na mazurka czekoladowego.

W skrócie:

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych ciast, w tym tradycyjnych mazurków. Stanowią one symbol zakończenia postu i początku świętowania. Mam dla ciebie przepis na najlepszy mazurek czekoladowy. Proponuję przełożyć kruche ciasto powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami, tak by po pokrojeniu na każdym kawałku znalazła się spora ilość tych pysznych składników. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki, to przygotuj polewę z samej gorzkiej czekolady.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować mazurka wielkanocnego z polewą czekoladową

Przepis na mazurek czekoladowy

Czas przygotowania: ok. 1 godzina + pieczenie.
Liczba porcji: na blaszkę 25 × 30
Poziom trudności: łatwy

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 5 łyżek powideł śliwkowych,

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g masła,
  • bakalie do dekoracji np. płatki migdałowe, orzechy laskowe, rodzynki, żurawina.

Jak zrobić mazurka czekoladowego?

  1. Na stolnicy posiekaj mąkę z zimnym masłem.
  2. Dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć kruche ciasto.
  3. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  5. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto powidłami śliwkowymi.
  7. Rozwałkuj drugą część i przełóż na ciasto.
  8. Ponakłuwaj wierzch ciasta widelcem w kilku miejscach, by mazurek równo rósł.
  9. Piecz ciasto ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  11. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i masło. Tak przygotowaną polewą polej wierzch mazurka.
  12. Na koniec udekoruj mazurka bakaliami.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Mazurek czekoladowy to idealne ciasto na Wielkanoc. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Niesamowity mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i pysznie s...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Ostatnią rzeczą o której marzę jest mazurek czekoladowy. Okropność.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni