Wilgotne muffiny z borówkami na drugie śniadanie. Moje koleżanki rozpływają się nad tymi babeczkami. Zrobisz szybciej niż w cukierni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowe muffiny z borówkami są bardzo szybkie do zrobienia. Ciasto wymieszasz w 10 minut, a upieczesz je w mniej niż kwadrans. Polecam ci sięgnąć po maślankę, która nadaje im puszystości i delikatności. Po prostu obłędne w smaku. Chcesz zaimponować bliskim, dodaj odrobinę pokruszonej czekolady. Przekonaj się sam, jak fantastycznie smakują do filiżanki kawy.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na szybkie, smaczne i tanie muffinki z borówkami. To zdecydowanie najlepsze babeczki, jakie jadłam. Aby z ciasta nie wyszedł zakalec jogurt lub maślanka powinna być używana w temperaturze pokojowej. Wystarczy wymieszać mokre składniki dodać je do suchych produktów i na koniec wymieszać z borówkami. Takie własnoręcznie zrobione muffiny z borówkami nadają się dla dzieci na podwieczorek. Niekiedy doprawiam ciasto odrobiną kardamonu i cynamonu. Choć najlepiej postawić na dobrej jakości ekstrakt waniliowy. Tymi babeczkami zaskarbisz podniebienia nawet wybrednych łasuchów.

Wilgotne muffiny z borówkami zrobisz na bazie maślanki lub jogurtu.
Wilgotne muffiny z borówkami zrobisz na bazie maślanki lub jogurtu. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Muffiny z borówkami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 6 babeczek.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Jak zrobić muffiny z borówkami?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wystawienia składników na kuchenny blat, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

  2. Borówki dokładnie umyj i osusz.

  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  4. Możesz je dodatkowo przesiać przez sitko, a następnie dodać cukier.

  5. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich maślankę lub jogurt naturalny, olej i ekstrakt z wanilii.

  6. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

  7. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, delikatnie mieszając.

  8. Na koniec delikatnie wmieszaj borówki.

  9. Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Następnie napełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości.

  10. Domowe muffiny z borówkami piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.

  11. Gotowe muffinki są wyrośnięte, rumiane, a wetknięty w środek babeczki patyczek pozostaje suchy.

Sekret puszystych muffinek z borówkami

Pamiętaj, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i dokładnie. Masa stanie się zbyt gęsta, a babeczki za twarde. Babeczki możesz udekorować klasyczną kruszonką lub posypać przed pieczeniem grubym cukrem kryształem. W każdej z tych wersji będzie rozpływać się w ustach.

Choć są tak dobre, że będziesz je podjadać do kawy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni