Ekspresowa surówka z młodej kapusty i ogórka. Latem robię ją niemal codziennie. Przepis na lekką i świeżą surówkę do obiadu

Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu.  Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka to idealny dodatek do wiosennego lub letniego obiadu. Jest świeża, lekka i chrupiąca. Robię do niej pyszny i wyrazistym sos winegret. Jej przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 15 minut. Moja rodzina prosi o nią codziennie, tak im zasmakowała. Surówka pasuje do mięsa oraz ryby. Przekonaj się i wypróbuj przepis na wyśmienitą, zdrową i bardzo smaczną surówkę z młodej kapusty.

W skrócie

Co można zrobić z młodej kapusty? Sprawdzony przepis

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Wykorzystaj ten czas i wprowadź to zdrowe warzywo do swoich dań. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. To idealny dodatek do obiadu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i kilkanaście minut pracy. Proponuję doprawić surówkę wyrazistym sosem winegret z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i musztardy. Smakuje wyśmienicie.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja na: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 duże ogórki,
  • szczypiorek,

Sos:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy np. łagodnej lub miodowej,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,

Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?

  1. Kapustę umyłam, oderwałam pierwsze liście i przekroiłam na pół.
  2. Połówkę kapusty drobno posiekałam. Przełożyłam do salaterki, posypałam szczyptą soli i wymieszałam.
  3. Ogórka umyłam, obrałam i pokroiłam w małą kostkę. Dodałam do kapusty.
  4. Szczypiorek umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam. Wsypałam do pozostałych składników.
  5. Wymieszałam wszystkie składniki sosu i polałam nim surówkę.
  6. Wymieszałam surówkę. Gotowe.
Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu.  Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowa surówka z młodej kapusty i ogórka. Latem robię ją...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni