W skrócie
Co można zrobić z młodej kapusty? Sprawdzony przepis
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Wykorzystaj ten czas i wprowadź to zdrowe warzywo do swoich dań. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. To idealny dodatek do obiadu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i kilkanaście minut pracy. Proponuję doprawić surówkę wyrazistym sosem winegret z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i musztardy. Smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja na: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 2 duże ogórki,
- szczypiorek,
Sos:
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy np. łagodnej lub miodowej,
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?
- Kapustę umyłam, oderwałam pierwsze liście i przekroiłam na pół.
- Połówkę kapusty drobno posiekałam. Przełożyłam do salaterki, posypałam szczyptą soli i wymieszałam.
- Ogórka umyłam, obrałam i pokroiłam w małą kostkę. Dodałam do kapusty.
- Szczypiorek umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam. Wsypałam do pozostałych składników.
- Wymieszałam wszystkie składniki sosu i polałam nim surówkę.
- Wymieszałam surówkę. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?