Skrótem
Szybka surówka - sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do obiadu? Proponuję sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. To pyszne połączenie chrupiących warzyw, pachnącego koperku i delikatnego sosu z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Taka surówka będzie idealnie pasować do dań mięsnych, ale również sprawdzi się jako pyszna przekąską. Warto zrobić ją nieco wcześniej i zostawić w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do surówki także posiekaną cebulę.
Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z młodej kapusty.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- marchewka,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
- Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
- Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Posól kapustę i wymieszaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
- Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
- Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.
Zobacz także: Wyśmienity bigos z młodej kapust z kiełbasą i boczkiem. Zrobisz go szybko i bez problemu. Tradycyjni przepis na wiosenny obiad
Młoda kapusta - właściwości i kalorie
Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.
Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest niskokaloryczna - w 100 g ma zaledwie 40 kcal. Zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Właściwości młodej kapusty:
- dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
- jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
- zawiera dużo witaminy K;
- jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.
Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.
Najlepsza surówka z młodej kapusty. Jest zdrowa, pyszna i ch...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?