Najlepsza surówka z młodej kapusty. Jest zdrowa, pyszna i chrupiąca. Szybki przepis na wiosenną surówkę do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szybką surówkę z młodej kapusty. Przygotujesz ją w 10 minut. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do schabowego, gulaszu czy pieczeni. Możesz jeść ją także jako zdrową przekąskę. To prawdziwa bomba witaminowa. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na surówkę do obiadu z młodej kapusty.

Skrótem

Szybka surówka - sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do obiadu? Proponuję sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. To pyszne połączenie chrupiących warzyw, pachnącego koperku i delikatnego sosu z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Taka surówka będzie idealnie pasować do dań mięsnych, ale również sprawdzi się jako pyszna przekąską. Warto zrobić ją nieco wcześniej i zostawić w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do surówki także posiekaną cebulę.

Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z młodej kapusty.

Przepis na surówkę z młodej kapusty

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

  1. Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
  2. Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Posól kapustę i wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
  6. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  7. Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
  8. Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.

Młoda kapusta - właściwości i kalorie

Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.

Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest niskokaloryczna - w 100 g ma zaledwie 40 kcal. Zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Właściwości młodej kapusty:

  • dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
  • jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
  • zawiera dużo witaminy K;
  • jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.

Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.

Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsza surówka z młodej kapusty. Jest zdrowa, pyszna i ch...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie