Drożdżowe bułeczki dyniowe z czarnuszką. Poznaj przepis na śniadanie. Pełnoziarniste i sprężyste wypieki, które nasycą na długo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe bułki dyniowe na drożdżach to świetna propozycja na śniadanie. Dzięki pełnoziarnistej mące pszennej dostarczy więcej błonnika niż mąka tortowa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku
Domowe bułki dyniowe na drożdżach to świetna propozycja na śniadanie. Dzięki pełnoziarnistej mące pszennej dostarczy więcej błonnika niż mąka tortowa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku Anna Daniluk
Drożdżowe bułeczki dyniowe na pełnoziarnistej mące pszennej to sposób na zrobienie szybkiego zdrowego pieczywa. Domowe purée z dyni nadaje wypiekom sprężystości i wilgotności. Wierzch można posypać czarnuszką, która dodaje kontrastu kolorystycznego. Zobacz przepis na bułki dyniowe w stylu kajzerek.

W skrócie

Bułki drożdżowe to sezonowy wypiek, który najczęściej przygotowuje się jesienią. W czasie sezonu na dynię warto zrobić więcej purée dyniowego, aby zawsze móc szybko przygotować ulubione ciasto. Bułki drożdżowe przypominają wyglądem kajzerki, gdyż są nacięte na krzyż żyletką przed pieczeniem. Warto wiedzieć, że używając mąki chlebowej pszennej pełnoziarnistej np.: typ 1850, pieczywo będzie mniej puszyste, niż przygotowane na mące bardziej oczyszczonej np.: typ 720 lub tortowej. Rodzaj mąki wybierzcie od swoich preferencji.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przygotowanie bułek dyniowych

Bułki dyniowe – prosty przepis

Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 3,5 godziny (w tym czas pieczenia i wyrastania).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej chlebowej np.: typ 1850 lub 720,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 180 ml purée z dyni,
  • 45 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • 1 łyżeczka czarnuszki.

Opcjonalnie:

  • szczypta cukru.

Jak zrobić bułki dyniowe?

Przygotowanie:

  1. Suszone drożdże trzeba rozpuścić w mleku. Jeśli chcecie, możecie dodać szczyptę cukru. Masło trzeba rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę pszenną i kukurydzianą należy przesiać, połączyć z mlekiem z drożdżami, purée z dyni, roztopionym masłem i solą.
  3. Ręcznie lub w robocie kuchennym należy zagnieść elastyczne ciasto. Gotową masę na bułki dyniowe należy przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Następnie trzeba krótko wyrobić ciasto na blacie i podzielić na porcje o wadze około 65 gramów. Powinno być 12 sztuk.
  5. Z ciasta drożdżowego trzeba uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość należy przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  6. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza i przed włożeniem bułek dyniowych do piekarnika trzeba je naciąć żyletką na krzyż i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  7. Wierzch bułek dyniowych trzeba posypać czarnuszką i piec w piekarniku przez 20 minut.
  8. Upieczone bułki dyniowe trzeba przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie bułek dyniowych krok po kroku

Dodatki do bułek dyniowych

Przed pieczeniem bułki drożdżowe można posypać nie tylko czarnuszką. Świetnie sprawdzają się pestki dyni, które wpasowują się w kluczowy składnik ciasta. Można także wykorzystać uprażone pestki słonecznika, biały sezam, a nawet posiekane orzechy włoskie. Jeżeli zrobicie bułki na mące tortowej, to do ciasta możecie dorzucić suszone owoce. Na przykład żurawinę, rodzynki albo wiśnie. W ten sposób bułki wytrawne zamienicie w apetyczny deser.

Domowe bułki dyniowe na drożdżach to świetna propozycja na śniadanie. Dzięki pełnoziarnistej mące pszennej dostarczy więcej błonnika niż mąka tortowa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku

Drożdżowe bułeczki dyniowe z czarnuszką. Poznaj przepis na ś...

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do przygotowania domowych wypieków na bazie dyni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie