Donuty na tłusty czwartek. Przepis na drożdżowe pączki z dziurką. Wyśmienity deser z konfiturą wiśniową

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie przygotowane donuty można podawać posypane cukrem pudrem.
Własnoręcznie przygotowane donuty można podawać posypane cukrem pudrem. Getty Images/Liudmyla Yaremenko
Zachęcamy, aby tłusty czwartek świętować wyjątkowym deserem. Zamiast tradycyjnych pączków z różą podpowiadamy sposób na tradycyjne donuty. Amerykańskie pączki z dziurką są sprzedawane w wielu wersjach smakowych, z różnymi nadzieniami i posypkami. Zobacz przepis na podstawowe donuty.

W skrócie

Domowe donuty (ang. doughnuts) przygotowuje się podobnie jak pączki. Liczy się lekkie, drożdżowe ciasto, które smaży się w głębokim tłuszczu. Ważne, aby przy pomocy kieliszka zrobić charakterystyczną dziurkę. Drożdżowe ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Właśnie tam można zjeść je w przydrożnych jadłodajniach w zestawie z kubkiem czarnej kawy lub spotkać wyspecjalizowane cukiernie w przyrządzaniu donatów. Właśnie w nich eksperymentuje się z nadzieniem, glazurą i posypkami począwszy od kandyzowanych owoców po suszone płatki kwiatów. Zobacz przepis na podstawowe ciasto na donuty na tłusty czwartek.

Donuty – przepis na amerykańskie pączki

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2,5 – 3 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 290 ml mleka,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 120 g roztopionego masła,
  • 40 g cukru,
  • 5 g soli,
  • 580 g mąki pszennej,
  • około 1-2 l oleju do smażenia,
  • do nadziewania: około 60 g dżemu wiśniowego.

Jak zrobić donuty?

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko o temperaturze około 36° Celsjusza należy wlać do szerokiej miski i dokładnie połączyć z suszonymi drożdżami. Należy pozostawić na około 10 minut.
  2. W wysokiej misce należy połączyć ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego jajka, roztopione i przestudzone masła, cukru i soli.
  3. Następnie należy dodać około 250 g przesianej mąki pszennej. Należy wymieszać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Następnie należy dodać pozostałą część mąki.
  4. Ciasto należy umieścić w misce delikatnie natłuszczonej olejem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Następnie ciasto należy przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Z ciasta należy wycinać krążki przy pomocy szklanki i kieliszka albo wykrawaczki do ciastek.
  6. Ciasto na donuty należy zostawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Pozostałe małe pączki wykrojone z donutów można oddzielnie usmażyć.
  7. Po 30 minutach wyrastania donutów należy w głębokim garnku rozgrzać olej do smażenia i wyjąć metalową kratkę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  8. Do rozgrzanego oleju należy wkładać po kilka donutów naraz do równomiernego smażenia.
  9. Gdy dół donuta się zarumieni, należy je przełożyć na drugą stronę.
  10. Ciepłe donuty należy przełożyć do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
  11. Gotowe donuty można nadziewać dżemem wiśniowym przy pomocy rękawa cukierniczego.

Z czym podawać amerykańskie pączki?

Gotowe donuty można ozdobić lukrem, cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem lub polewą czekoladową. W Ameryce donuty nadziewane są owocowymi konfiturami np.: malinową i oblewane kolorowymi lukrami lub barwioną białą czekoladą.

Donuty pieczone

Jeżeli chcecie odchudzić pączki, to możecie wykorzystać do ich przygotowania piekarnik. Uformowane donuty wystarczy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200° Celsjusza. Aby donuty były puszyste, można wcześniej zaparować urządzenie wstawioną wcześniej blaszką z wodą.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie