Domowy hummus z pomidorami na śniadanie. Szybki przepis na wykorzystanie sezonowych warzyw. Hit TikToka do zrobienia w kilka chwil

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy hummus z pomidorami to przekąska, która stała się hitem TikToka.
Domowy hummus z pomidorami to przekąska, która stała się hitem TikToka. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
W lecie pomidory są najsmaczniejsze i dostępne są w wielu odmianach, które z łatwością można dostosować do rodzaju dania i preferencji kulinarnych. Fani hummusu mogą dodać pomidory to tradycyjnego smarowidła, zyskując zupełnie nowy smak. Zobacz przepis na łatwy hummus z pomidorami do kanapek.

W skrócie

Trudno wymienić wszystkie zastosowania pomidorów. Bez nich trudno wyobrazić sobie sezonowe zupy, lekkie sałatki, włoską bruschette, sos do pizzy lub keczup. Świeże pomidory koktajlowe warto dodać do ciecierzycy, tworząc lekką pastę idealną do kanapek, tortilli lub grzanek. Hummus z pomidorami to hit TikToka. Na profilu _deliciouslyella zyskał ponad 565 tysięcy wyświetleń, a jego popularność wciąż rośnie. TikTokerka podsmażyła pomidorki na patelni, razem z czosnkiem, podając z kremowym hummusem. Taka pasta z ciecierzycy będzie zdrową przekąską w trakcie dnia.

Hummus z pomidorami – przepis na domową pastę z ciecierzycy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek do skropienia,
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
  • płatki soli i czarnego pieprzu,
  • garść bazylii.

Na hummus:

  • 400 g odsączonej puszki ciecierzycy,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • szczypta soli.

Czytaj także: Pożywny hummus z suszonymi pomidorami do chleba. Prosty przepis na sycącą pastę z ciecierzycy

Jak zrobić hummus z pomidorami?

Przygotowanie:

  1. Na początku na patelnię należy wlać oliwę z oliwek i podgrzać ją na średnim ogniu.
  2. Następnie trzeba dodać pomidorki koktajlowe i smażyć je przez 5 minut, aż będą miękkie.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku i smażenie przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Gdy pomidory ostygną, należy przygotować hummus.
  4. W tym celu trzeba w blenderze z ostrzami w kształcie litery S umieścić ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, mielony kminek, tahini i 100 ml oleju.
  5. Wszystkie składniki hummusu należy miksować, aż będzie gładki i kremowy. Na koniec można dodać sól do smaku.
  6. TikTokerka poleca podawać hummus w szerokiej misce, posypać pomidorami i udekorować świeżą bazylią.

Inne rodzaje hummusu

Smakosze hummusu mogą eksperymentować z różnymi dodatkami i składnikami. Zachęcamy do wypróbowania hummusu z bobu, tradycyjnego hummusu z ubita aquafabą, aby nadać mi lekkości i ułatwić rozsmarowywanie na kromce chleba. Świetnie smakuje hummus zmiksowany z suszonymi pomidorami oraz hummus z buraków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.