Domowa sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem na lunch. Zobacz przepis na pożywną sałatkę na obiad. Pyszna propozycja z nabiałem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywna sałatka z jajkiem, boczkiem i kozim serem to propozycja na prosty lunch.
Pożywna sałatka z jajkiem, boczkiem i kozim serem to propozycja na prosty lunch. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Sycąca sałatka z jajkami, boczkiem i kozim serem to świetna propozycja na domowy obiad. Podana w sałacie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”. Zobacz przepis na apetyczną sałatkę z boczkiem i kozim serem.

W skrócie

Sałatka z jajkami, boczkiem i kozim serem znakomicie smakuje i estetycznie wygląda podana w sałacie. Dla lepszego efektu wizualnego w przepis można wykorzystać różne odmiany sałaty. Szczególnie polecamy wypróbować sałatę lodową, sałatę masłową, sałatę rzymską albo czerwoną wersję sałaty strzępiastej. Można także skorzystać z gotowej mieszanki sałat.

Sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 plastry wędzonego boczku,
  • 3 jajka,
  • 1/2 główki sałaty strzępiastej,
  • 2 łyżki tartego koziego sera twardego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy.

Jak zrobić sałatkę z jajek z boczkiem i kozim serem?

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na chrupko.
  2. Jajka ugotować na twardo – gotować nie dłużej niż 10 minut.
  3. Po tym czasie zdjąć je z ognia, odlać wrzątek i zalać zimną wodą.
  4. Gdy ostygną, obrać i pokroić wzdłuż na pół.
  5. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć na nich połówki jajek, posypać boczkiem i serem, skropić oliwą.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z mięsem

Poszukiwacze sposobów na pyszne wykorzystanie kawałków mięsa z pewnością skorzystają z przepisów na sycące sałatki. W rozdziale poświęconym sałatkom z mięsem można znaleźć receptury wykorzystujące boczek. Szczególnie polecamy wypróbować smak sałatki z ziemniaków i boczku z rukolą. Natomiast dla sympatyków drobiu wyjątkowym frykasem będzie sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.