Do pochrupania upiecz kruche ciastka z orzechów włoskich. Od pierwszego gryza smakują jak marzenie. Zrobisz je w 30 minut

Anna Daniluk
Chrupiące i kruchutkie ciastka z orzechów włoskich to prawdziwy jesienny rarytas.
Chrupiące i kruchutkie ciastka z orzechów włoskich to prawdziwy jesienny rarytas. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na zużycie nadmiaru orzechów włoskich? Polecam ci prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na ciastka z orzechów włoskich. Poradzisz sobie z nim nawet bez większego doświadczenia w cukiernictwie. Większość z tych składników znajdziesz u siebie w kuchni lub możesz je kupić w niemal każdym sklepie osiedlowym. Te ciastka z orzechów włoskich możesz podjadać, popijając świeżo zaparzoną kawę, podać na rodzinny podwieczorek lub oferować w ramach słodkiego prezentu.

W skrócie:

Domowe ciastka z orzechów włoskich są bardzo szybkie do wykonania. Ciasto zrobisz w niecały kwadrans, a potem upieczesz je w również w 15 minut. Taki rodzaj słodkości to kwintesencja jesiennego smaku. Taki wypiek często urozmaicam korzennymi przyprawami np.: mielonym imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową, które dodają im zachwycającego aromatu. Możesz też użyć swojego ulubionego zestawu przypraw. W każdej z tych wersji uzyskasz kruche ciasteczka rozpływające się w ustach.

Ciastka z orzechów włoskich – prosty przepis na deser

Liczba porcji: około 20 ciastek.

Czas przygotowania: 30 minut (w tym 15 minut pieczenia).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,

  • 100 g zimnego masła,

  • 80 g cukru pudru,

  • 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,

  • 1 żółtko,

  • szczypta soli,

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,

  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,

  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić ciastka z orzechów włoskich?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj drobno orzechy włoskie. Możesz też zmielić orzechy krótko w malakserze. Jednak nie rozdrobnij ich na proszek.

  2. W szklanej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, przesiane przyprawy oraz szczyptę soli.

  3. Dodaj posiekane zimne masło i szybko zagnieć całość palcami, aż powstanie kruszonka.

  4. Następnie dodaj żółtko oraz posiekane orzechy włoskie i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrabiaj je szybko, aby nie ogrzać masła.

  5. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 15 minut.

  6. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj foremką ciastka o ulubionym kształcie. Polecam średniej wielkości okręgi.

  7. Następnie układaj kruche ciastka z orzechów włoskich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. Słodkości piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut, aż będą rumiane na brzegach.

  9. Wyjmij z piekarnika upieczone ciastka z orzechów włoskich i wyłóż na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

  10. Gotowe ciastka możesz oblać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzeszkami.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te ciastka są tak dobre, że warto zrobić ich podwójną porcję. Nadmiar warto przechowywać w szczelnym szklanym słoiku lub metalowej puszce. Możesz je zjeść w przeciągu tygodnia od upieczenia. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni