W skrócie:
Domowe ciastka z orzechów włoskich są bardzo szybkie do wykonania. Ciasto zrobisz w niecały kwadrans, a potem upieczesz je w również w 15 minut. Taki rodzaj słodkości to kwintesencja jesiennego smaku. Taki wypiek często urozmaicam korzennymi przyprawami np.: mielonym imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową, które dodają im zachwycającego aromatu. Możesz też użyć swojego ulubionego zestawu przypraw. W każdej z tych wersji uzyskasz kruche ciasteczka rozpływające się w ustach.
Ciastka z orzechów włoskich – prosty przepis na deser
Liczba porcji: około 20 ciastek.
Czas przygotowania: 30 minut (w tym 15 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g mąki pszennej,
100 g zimnego masła,
80 g cukru pudru,
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,
1 żółtko,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić ciastka z orzechów włoskich?
Sposób przygotowania:
Na początku posiekaj drobno orzechy włoskie. Możesz też zmielić orzechy krótko w malakserze. Jednak nie rozdrobnij ich na proszek.
W szklanej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, przesiane przyprawy oraz szczyptę soli.
Dodaj posiekane zimne masło i szybko zagnieć całość palcami, aż powstanie kruszonka.
Następnie dodaj żółtko oraz posiekane orzechy włoskie i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrabiaj je szybko, aby nie ogrzać masła.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 15 minut.
Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj foremką ciastka o ulubionym kształcie. Polecam średniej wielkości okręgi.
Następnie układaj kruche ciastka z orzechów włoskich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Słodkości piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut, aż będą rumiane na brzegach.
Wyjmij z piekarnika upieczone ciastka z orzechów włoskich i wyłóż na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciastka możesz oblać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzeszkami.
Kulinaria

Te ciastka są tak dobre, że warto zrobić ich podwójną porcję. Nadmiar warto przechowywać w szczelnym szklanym słoiku lub metalowej puszce. Możesz je zjeść w przeciągu tygodnia od upieczenia. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!