Delikatny biszkopt z jabłkami w galaretce. Smakuje jak marzenie i jest banalnie prosty do zrobienia. Przepis na najlepsze ciasto z jabłkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pyszny biszkopt z jabłkami w galaretce. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pyszny biszkopt z jabłkami w galaretce. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Biszkopt z jabłkami w galaretce to pyszne i popisowe ciasto, które zrobi nawet początkujący kucharz. Jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w ustach. Słodki lukier z wiórkami kokosowymi przyjemnie kontrastuje z nieco kwaśnymi jabłkami i delikatnym jak puch biszkoptem. Przekonaj się, jakie to dobre i wypróbuj prosty przepis na najlepsze ciasto z jabłkami i galaretką.

W skrócie:

Najlepsze ciasto z jabłkami – prosty przepis

Mam dla ciebie przepis na biszkopt z jabłkami w galaretce. To łatwe do zrobienia ciasto, które zachwyca smakiem. Wystarczy upiec najprostszy na świecie biszkopt i przełożyć go ugotowanymi jabłkami wymieszanymi z galaretką w proszku. Całość udekorowałam lukrem i posypałam wiórkami kokosowymi. Takie połączenie smaków sprawdza się rewelacyjnie. Gorąco polecam ten wypiek, z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.

Przepis na biszkopt z jabłkami w galaretce

Czas przygotowania: ok. 1 godzina + ok. 1 godzina chłodzenia,
porcja: na dużą blaszkę,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:
biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

galaretka jabłkowa:

  • ok. 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 300 ml wody,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ok. 2 łyżki cukru (zależnie od słodkości jabłek),

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 170 g),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżka wrzątku,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce?

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z cukrem.
  3. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę i ponownie delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz biszkopt ok. 45 minut w 170 stopniach.
  7. Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź.

Przygotowanie jabłek i dekorowanie ciasta:

  1. Gdy biszkopt się piecze, umyj i obierz jabłka.
  2. Pokrój owoce w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Polej jabłka sokiem z cytryny.
  4. Przełóż jabłka do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i cynamon.
  5. Pogotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż jabłka nieco zmiękną.
  6. Wyłącz ogień, wsyp galaretki i wymieszaj. Sprawdź smak, być może trzeba będzie dodać więcej cukru.
  7. Przekrój biszkopt na dwa blaty.
  8. Posmaruj blat biszkoptu przestudzonymi jabłkami w galaretce i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  9. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
  10. Posmaruj wierzch ciasta lukrem i od razu posyp wiórkami kokosowymi.
  11. Odstaw ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować pyszny biszkopt z jabłkami w galaretce. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatny biszkopt z jabłkami w galaretce. Smakuje jak marze...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!