W skrócie:
Naleśniki na śniadanie — sprawdzony przepis
Mam dla Ciebie ciekawy pomysł na pyszne śniadanie — zrób naleśniki szpinakowe z serkiem mascarpone i malinami. Takie kolorowe roladki naleśnikowe pięknie wyglądają, smakują wyśmienicie i z pewnością pomogą miło rozpocząć dzień. Ich przygotowanie jest proste i dosyć szybkie. Jeśli nie masz rano czasu na smażenie naleśników, to zrób je wieczorem, a rano jedynie delikatnie podgrzej. Naleśniki szpinakowe będą pysznie smakować także z innymi owocami np. truskawkami, brzoskwiniami czy bananami.
Zobacz w galerii, jak zrobić słodkie naleśniki szpinakowe.
Przepis na naleśniki szpinakowe na słodko
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: 8 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
naleśniki:
- ok. 50 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 150 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju do smażenia,
dodatki:
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- owoce np. maliny.
Jak zrobić naleśniki szpinakowe z mascarpone i malinami?
- Świeży szpinak umyj i zmiksuj blenderem. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, to najpierw go rozmroź, a następnie podduś na patelni, aż odparuje większość wody i zmiksuj.
- Do szpinaku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
- Smaż naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Wystudź.
- Przygotuj ser: mascarpone przełóż do miseczki, dodaj śmietanę, cukier puder i wanilię Wymieszaj całość łyżką lub mikserem.
- Maliny umyj i osusz.
- Smaruj naleśnik waniliowym serkiem i posyp malinami. Zwiń w roladę i przekrój na pół.
- Podawaj naleśniki same lub polane miodem. Smacznego!
Czytaj także: Puszyste naleśniki. Jak zrobić amerykańskie pancakes?
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: