Delikatne naleśniki szpinakowe. Możesz podać je na słodko i na słono. Najlepszy przepis na zielone naleśniki ze szpinakiem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Naleśniki ze szpinakiem pięknie wyglądają i pysznie smakują. Są wyjątkowo delikatne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Naleśniki ze szpinakiem pięknie wyglądają i pysznie smakują. Są wyjątkowo delikatne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jeśli znudziły Ci się klasyczne naleśniki, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zielone naleśniki ze szpinakiem to pomysł na wiosenny obiad. Możesz szybko je przygotować i podać ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Co ważne, smak szpinaku wcale nie jest wyczuwalny. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na naleśniki szpinakowe.

W skrócie:

Zielone naleśniki szpinakowe to ciekawa, kolorowa wersja klasycznych naleśników. Pięknie wyglądają, są delikatne i bardzo smaczne. Mimo, że do ciasta dodajemy szpinak, to po usmażeniu naleśników nie jest on wyczuwalny w smaku. Takie naleśniki możesz podać zarówno z sosem czekoladowym, prażonymi jabłkami czy z wytrawny farszem np. z kurczakiem i fetą. Świetnie smakują np. z waniliowym twarożkiem i owocami.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne i delikatne zielone naleśniki szpinakowe.

Przepis na naleśniki szpinakowe

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 16 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego.
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?

  1. Szpinak świeży umyj, a mrożony rozmroź i dobrze odciśnij.
  2. Przełóż szpinak do wysokiego naczynia, dodaj mleko i zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym.
  3. Dodaj do szpinaku jajka, mąkę, wodę, sól, cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
  4. Odstaw ciasto na ok. 10 minut.
  5. Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej.
  6. Wlewaj chochelkę ciasta na patelnię i smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia.
  7. Podawaj z farszem słodkim lub słonym, na ciepło lub na zimno.

Czytaj także: Wyśmienite naleśniki gyros. Przepis na domowy fast food w oryginalnej wersji. Sycący obiad z kurczakiem

Naleśniki ze szpinakiem pięknie wyglądają i pysznie smakują. Są wyjątkowo delikatne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne naleśniki szpinakowe. Możesz podać je na słodko i ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.