Cynamonowe palmiery dla łasuchów. Przepis na ekspresowe ciastka tylko z 3 składników. Pokochasz je od pierwszego gryza

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i pachnące cynamonem ciastka. Zrobisz je szybko i tylko z 3 składników! Zobacz, jakie to proste. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i pachnące cynamonem ciastka. Zrobisz je szybko i tylko z 3 składników! Zobacz, jakie to proste. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Masz ochotę na coś słodkiego i szybkiego do przygotowania? Polecam pyszne, cynamonowe palmiery. To chrupiące smakołyki z ciasta francuskiego z cukrem i cynamonem. Nic prostszego! Możesz zrobić je na ostatnią chwilę i jeść jeszcze ciepłe. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ekspresowe ciasteczka.

W skrócie

Francuskie palmiery

Palmiery to francuskie ciastka, kształtem przypominające serce, liść czy motyla. Przygotowuje się je z maślanego, warstwowego ciasta francuskiego, które posypuje się cukrem, zwija i piecze w dobrze nagrzanym piekarniku. Przez lata zyskały dużą popularność w wielu krajach, m.in. Hiszpanii, Portugalii, Grecji i Niemczech.

Palmiery można przygotować z:

  • miodem,
  • czekoladą,
  • cynamonem,
  • wiórkami kokosowymi.

Jak zrobić ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to pyszny, ale i pracochłonny wypiek. Jeśli nie mamy na niego zbyt wiele czasu lub najzwyczajniej nie mamy ochoty, by je przygotowywać, to z powodzeniem możemy kupić gotowe ciasto francuskie, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym.

Ciasto to ma piękny maślany zapach i charakterystyczną strukturę w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej technice wałkowania i przekładania. Jak je zrobić:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu.
  2. Rozwałkuj ciasto i przełóż je masłem.
  3. Złóż ciasto w kopertę i schowaj na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż masłem i ponownie złóż i schowaj do lodówki.
  5. Czynności te należy powtórzyć nawet do sześciu razy.

Warto pamiętać, że ciasto francuskie należy piec w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pięknie się zrumieni i nabierze odpowiedniej chrupkości.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie możesz przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkich deserów, jak rogale z czekoladą czy szybkich ciastek ślimaczków.

Możesz także skorzystać z naszych przepisów z ciastem francuskim i przygotować sobie np.:

Mam dla ciebie także przepis na pyszne palmiery z ciasta francuskiego. Proponuję zrobić je z dodatkiem cynamonu. Takie kruche i pachnące ciasteczka nadają się idealnie na deser czy słodką przekąskę.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić cynamonowe palmiery:

Przepis na cynamonowe palmiery


(porcja na około 18 małych ciasteczek, czas przygotowania: 20 minut)
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cynamonu.

Jak zrobić cynamonowe palmiery?

  1. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie rozłóż na płasko.
  3. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  4. Posyp ciasto połową przygotowanego cynamonowego cukru i dociśnij rękami lub tłuczkiem do blatu ciasta.
  5. Złóż dwa krótsze boki do środka z jednej i z drugiej strony i posyp cukrem.
  6. Ponownie złóż boki ciasta do środka i posyp cukrem.
  7. Na koniec powinien zostać wałek ciasta. Pokrój go na około 1 cm kawałki.
  8. Rozłóż każdy kawałek ciastka na wzór płaskiego serca czy motyla na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Możesz dodatkowo posmarować ciastka wodą lub roztrzepanym jajkiem.
  10. Piecz ciastka w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 12 minut.
Pyszne i pachnące cynamonem ciastka. Zrobisz je szybko i tylko z 3 składników! Zobacz, jakie to proste. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Cynamonowe palmiery dla łasuchów. Przepis na ekspresowe cias...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie