Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przedłużyć świeżość i życie pączków? Kuchnia zero waste

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zamrożone pączki można odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania.
Zamrożone pączki można odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania. Karina Trojok/Dziennik Zachodni/PolskaPress
Udostępnij:
Zostały Wam pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak pamiętać, że zazwyczaj kupujemy ich znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Niestety, karnawałowy rarytas chętnie jemy tylko wtedy, gdy jest puszysty, świeży i aromatyczny. Zdradzamy, co zrobić z pączkiem, którego nie zdołaliśmy zmieścić i sczerstwiał. Poznajcie sposoby na czerstwe pączki!

Jak odświeżyć czerstwe pączki?

Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości pączków jest ich zamrożenie. Kilka sztuk może być zachowanych na czarną godzinę i podanych na rodzinny podwieczorek. Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika (około 170°C) na 6 minut i tyle wystarczy, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Jednak na odmrażaniu nie kończy się kulinarny repertuar sposobów na przedłużenie życia pączka. Przypominamy najciekawsze z nich.

Kliknij w przycisk, aby poznać sposoby na odświeżenie pączków:

Deser z zapiekanych pączków

Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego.

Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Zupa mleczna

W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą cynamonu.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Pączki à la tosty francuskie

Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.

Zatem jeżeli przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie marnować jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię ze sposobami na czerstwe pączki

Zamrożone pączki można odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania.

Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przedłużyć świeżość i ż...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Dziś tłusty czwartek czy co?????????
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie