Ciasto z malinami na deser. Łatwy przepis na domowy wypiek. Prawdziwy rarytas na jesień

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto z malinami można ozdobić bitą śmietaną lub kremem przygotowanym z mascarpone i jogurtu greckiego.
Domowe ciasto z malinami można ozdobić bitą śmietaną lub kremem przygotowanym z mascarpone i jogurtu greckiego. 123rf.com/shashkina
Puszyste i słodkie ciasto z malinami to dla wielu osób idealny wypiek na jesień. Jesienią warto przygotować szybkie ucierane ciasto z malinami. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub kremem zrobionym z mascarpone. Takie ciasto można zrobić ze świeżych lub mrożonych malin. Zobacz przepis na domowe ciasto z malinami.

W skrócie

Ciasto malinowe to znakomity wypiek do zrobienia w lecie i późną jesienią, gdy trwa sezon na te owoce. W tym przepisie zamiast malin można też użyć innych owoców jagodowych takich jak truskawki, borówki, jagody lub agrest. Ciasto z malinami na oleju jest lekkie i delikatne. Po upieczeniu w tortownicy można przekroić je na pół i przełożyć gęstym budyniem. Zobacz przepis na szybkie ciasto z malinami.

Ciasto z malinami – przepis na jesienny podwieczorek

Liczba porcji: dla 10–12 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 70 g cukru,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 100 g malin,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić ciasto z malinami?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy ubić z cukrem, aż podwoi objętość. Zajmie to około 3 minuty.
  2. Następnie należy dodać olej słonecznikowy, wodę i ocet jabłkowy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Keksówkę lub tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  5. Ciasto należy wlać do formy. Maliny należy obsypać mąką ziemniaczaną i dorzucić na wierzchu ciasta.
  6. Ciasto z malinami należy piec przez około 35 minut w temperaturze 170° Celsjusza z termoobiegiem lub 190° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  7. Po tym czasie należy sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie mokry, to trzeba piec jeszcze 10 minut.
  8. Gotowe ciasto z malinami należy wystudzić. Przed podaniem ciasto malinowe można posypać cukrem pudrem lub kremem na bazie mascarpone i cukru waniliowego.

Malinowe ciasta na jesień

Wśród ciast z malinami można wybierać spośród wielu rodzaju. Świetnie sprawdza się ciasto z kruchym spodem, malinami i bezą, malinowa chmurka, jogurtowe ciasto z malinami lub ciasto czekoladowe z malinami. Do ciasta z malinami polecamy dodać konfiturę malinową. Biszkopt z malinami można też popijać aromatyczną herbatą z sokiem malinowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie