Jak zrobić aromatyczny ocet malinowy? Prosty sposób Sylwii Majcher odmieni smak sałatek. Potrzeba tylko 3 składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Z nadmiaru malin można przygotować prosty ocet malinowy, który będzie znakomitym dodatkiem do sałatek.
Z nadmiaru malin można przygotować prosty ocet malinowy, który będzie znakomitym dodatkiem do sałatek. 123rf.com/yekatseryna/zdjęcie ilustracyjne
W sezonie na maliny warto przygotowywać soki, konfitury i dżemy. Jednak warto zwrócić uwagę na mniej oczywisty produkt, jakim jest ocet malinowy. Sylwia Majcher, dziennikarka i ekspertka w temacie niemarnowania żywności, w relacji na Instagramie podzieliła się sposobem na domowy ocet malinowy. Do jego przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki.

W skrócie

Ocet malinowy Sylwii Majcher to idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru owoców. W ten sposób uniknie się wyrzuceniu malin, które mogłyby ulec zmarnowaniu. Ponadto ekspertka w dziedzinie ekologii dodała, że ocet malinowy jest znakomitym składnikiem orzeźwiającej lemoniady. Zobacz przepis na ocet malinowy, który zrobicie ze świeżych owoców.

Ocet malinowy – przepis inspirowany Sylwią Majcher

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie na fermentację.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g malin – tyle, aby zapełnić słoik,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru.

Jak zrobić ocet malinowy?

Przygotowanie:

  1. Cukier należy wymieszać z wodą w słoiku. Następnie maliny należy wsypać do drugiego słoika.
  2. Owoce należy zalać posłodzoną wodą. Maliny nie mogą wypływać.
  3. Słoik z malinami należy zakryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie.
  4. W trakcie fermentacji maliny należy mieszać wyparzoną metalową lub drewnianą łyżką.
  5. Po 2 tygodniach owoce powinny znajdować się na dnie, a na powierzchni octu powinna być piana.
  6. Ocet malinowy trzeba przecedzić przez gazę i wlać do czystego słoika. Płyn powinien być przezroczysty i mieć wyczuwalny łagodny kwiatowo-owocowy zapach.
  7. Taki przelany ocet malinowy należy trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez kolejne 2 tygodnie.
  8. Po tym czasie ocet malinowy może być przelany do docelowych szklanych butelek.
  9. Domowy ocet malinowy jest gotowy do spożycia.

Zastosowanie octu malinowego

Własnoręcznie przygotowany ocet malinowy można wykorzystywać jako składnik sosu do surówek, sałatek, a także dodania charakterystycznego smaku zupom np.: ze świeżych pomidorów. Domowa lemoniada octowa z octu malinowego świetnie smakuje podana z listkami ziół. Warto sięgać po liście bazylii, mięty lub kolendry. W podobny sposób można zrobić octy z innych sezonowych owoców np.: czerwonych porzeczek, agrestu, jeżyn, truskawek lub jabłek.

Maliny mają także zastosowanie w kosmetyce. Zachęcamy do zapoznania się z właściwościami oleju z pestek malin korzystnego dla zdrowia i urody.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych

Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!