Chrupiące frytki z batatów. Są pyszne, zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Wypróbuj przepis na frytki z batatów z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Frytki z batatów pieczone w piekarniku będą pysznie smakować z sosem czosnkowo-jogurtowym. Ważne, by je odpowiednio przygotować. Poznaj wskazówki. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Frytki z batatów pieczone w piekarniku będą pysznie smakować z sosem czosnkowo-jogurtowym. Ważne, by je odpowiednio przygotować. Poznaj wskazówki. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zdrowe i mniej tłuste frytki? To możliwe, wystarczy zrobić frytki z batatów pieczone w piekarniku. Taka przekąska to prawdziwy hit. Frytki są idealnie chrupiące, aromatyczne i świetnie smakują podane z czosnkowo-jogurtowym sosem lub posypane serem feta. Podpowiadam, jak je zrobić krok po kroku – jeden szczegół jest szczególnie ważny. Zobacz wskazówki i wypróbuj przepis na frytki z batatów.

W skrócie

Frytki z piekarnika — sprawdzony przepis

Mam dla Ciebie przepis na frytki z batatów z piekarnika. Taka zdrowsza wersja popularnej przekąski z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Mam dla ciebie przepis na taki smakołyk. Gotowe frytki z batatów możesz posypać serem, pietruszką lub podać z jogurtowym sosem czosnkowym. To także świetny dodatek do dań z grilla. Ważna rada: nie zapominaj o wypłukaniu pokrojonych batatów. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, należy po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.

Zobacz w galerii, jak zrobić chrupiące frytki z batatów w piekarniku.

Przepis na frytki z batatów

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 bataty,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • szczypta chili.

Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika?

  1. Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
  2. Pokrój je na kształt frytek.
  3. Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
  4. Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
  5. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z przyprawami.
  6. Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony
  7. Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
  8. Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
  9. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  10. W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę. Gotowe.

Co to są bataty?

Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.

Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu — czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Bataty stanowią źródło m.in.:

  • wapnia,
  • witaminy C,
  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B.

Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks glikemiczny — IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.

Z batatów możesz przyszykować także słodko-pikantną zupę krem.

Frytki z batatów pieczone w piekarniku będą pysznie smakować z sosem czosnkowo-jogurtowym. Ważne, by je odpowiednio przygotować. Poznaj wskazówki. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiące frytki z batatów. Są pyszne, zdrowe i bardzo prost...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie