W skrócie
Popularne carpaccio to danie kuchni włoskiej z plastrów surowego mięsa, polane oliwą z oliwek z dodatkiem kaparów czy cienkich plasterków parmezanu. Obecnie nazwę carpaccio często stosuje się w rozszerzonym znaczeniu, a do dania dodaje się na przykład cienko pokrojone ryby, warzywa czy owoce.
Mamy dla Was wegetariańską wersję tej przystawki. Plasterki buraków z kwaskowym jabłkiem i winegretem z dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną sera feta – to pomysł na nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową potrawę.
Przepis na carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 3 małe buraki
- jedno jabłko
- kilka orzechów włoskich
- ser feta
- natka pietruszki
- sos winegret: 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 6 łyżek oleju lub oliwy, sól i pieprz
- opcjonalnie ocet balsamiczny
Jak zrobić carpaccio z buraka krok po kroku
Przygotowanie:
Jak przygotować carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami?