Bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Przepis na Boże Narodzenie. Tym przysmakiem świętują Szwedzi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bułeczki drożdżowe na bazie szafranu nawiązują do obchodów dnia świętej Łucji. Przepis poleca Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Bułeczki drożdżowe na bazie szafranu nawiązują do obchodów dnia świętej Łucji. Przepis poleca Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Magdalena Tomaszewska Bolałek/Marta Pańczyk
Potrawa ze sztokfisza, czyli suszonej ryby, marynowany łosoś i „koty Łucji” z szafranem. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni i laureatka wielu prestiżowych nagród w dziedzinie dyplomacji kulinarnej, w swojej książce „Tradycje kulinarne Szwecji” dzieli się opowieściami i recepturami z opisywanego kraju. Sprawdź przepis na bułeczki Świętej Łucji, które 13 grudnia goszczą na tamtejszych stołach.

W skrócie

Drożdżowe bułeczki lussekatter (w tłumaczeniu: „koty Łucji") z rodzynkami i szafranem to wyjątkowy wypiek podawany z okazji Dnia Świętej Łucji (przepis znajdziecie na końcu tekstu). Skąd nazwa? Według jednej z legend, do niegrzecznych dzieci przychodził diabeł w przebraniu kota i karał je batami, a grzeczne dzieci były obdarowywane bułeczkami. Magdalena Tomaszewska-Bolałek dodaje, że wypieki były również przygotowywane z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Święto Łucji przypada 13 grudnia i było związane z wróżbami. Szwedzi wierzyli, że tego dnia stojąc na rozdrożu, można zobaczyć zdarzenia z nadchodzącego roku. Panny natomiast siadały przed lustrem, trzymając w dłoni zapaloną świecę i wypatrywały twarzy przyszłego męża. Świece miały odstraszać złe moce. Warto dodać, że Święta Łucja z Syrakuz to męczennica kościoła katolickiego i prawosławnego. Jej kult przywędrował do Szwecji z Niemiec i rozpoczął się w XVIII wieku.

Lussekatter – przepis na bułeczki św. Łucji z szafranem

Liczba porcji: około 10-12 sztuk.
Czas przygotowania: około 2 godziny.

Składniki:

  • 350-400 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 małe jajka,
  • 0,5-1 g szafranu,
  • duże rodzynki,
  • żółtko jajka do smarowania.

Jak zrobić bułeczki z szafranem?

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewamy do garnka.
  2. Dodajemy cukier, masło i szafran. Całość delikatnie podgrzewamy.
  3. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy garnek na 10-15 minut.
  4. Mąkę przesiewamy do miski i wbijamy do niej jajka, po czym dolewamy mieszaninę z drożdżami.
  5. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie lepić się do rąk.
  6. Odstawiamy je do wyrośnięcia na dwie godziny. Należy je przykryć ścierką z materiału, aby nie obsychało.
  7. Z ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy długie walce. Walce wywijamy w kształt odwróconej litery „s”. Na każdym końcu wywijasa umieszczamy rodzynkę.
  8. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  9. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy przez 10-13 minut.

Zobacz także: Przepis na kołacz z jabłkami

- Boże Narodzenie to ważne święto w życiu Szwedów – mówi Magdalena Tomaszewska–Bolałek. - Jego obchody zaczynają się praktycznie na początku adwentu. Wywiesza się w oknach gwiazdy, dekoruje domy. Nie może zabraknąć świeczek oraz lampek. To czas spotkań z przyjaciółmi i współpracownikami na specjalnych bufetach świątecznych. Z kolei 13 grudnia obchodzi się dzień św. Łucji. Z tej okazji piecze się specjalne, pachnące szafranem bułeczki w kształcie litery s, noszące nazwę lussekatter. Podaje je podczas rodzinnego śniadania jedna z córek ubrana w białą szatę i koronę ze świec na głowie. Z okazji Dnia św. Łucji organizuje się też pochody i koncerty.

Kuchnia szwedzka na Boże Narodzenie

Ponadto kuchnia szwedzka kojarzy się wielu osobom z aromatycznymi, cynamonowymi bułeczkami (kanelbulle), popijanymi mocną kawą, śledziami w słoiku lub pulpecikami serwowanymi z sosem borówkowym. Ale warto pamiętać, że Szwecja to także kraj ukształtowany przez opowieści związane z Wikingami. Przykładem jest chociażby lutfisk, potrawa ze sztokfisza, czyli suszonej ryby (najczęściej z rodziny dorszowatych). Moczy się ją przez kilka dni, a potem maceruje w ługu do momentu uzyskania struktury galarety. W książce „Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zostały wnikliwie opisane różne zwyczaje i obrzędy dotyczące adwentu i świąt Bożego Narodzenia.

Wigilia w Szwecji – duchy domowe i bożonarodzeniowy kleik

Niegdyś wierzono w Szwecji, że w wigilijny wieczór w domu pojawia się duch o nazwie tomte. Była to nadprzyrodzona istota, która powstała z duszy pierwszego właściciela. Miała się pojawiać pod postacią brodatego, niskiego mężczyzny, odzianego w tradycyjne ubranie. Gdy domownicy spali, on pracował. W zamian oczekiwał szacunku, dbania o trzodę oraz miski z bożonarodzeniowym kleikiem, doprawionym masłem. Danie bez omasty było przez niego bardzo źle widziane. Wtedy tomte robił psikusy.

Co ciekawe, wigilia w Szwecji nie jest postna. Serwuje się pieczoną szynkę, klopsiki, marynowanego łososia z sałatką z marynowanych buraków. Szczególnie warto zwrócić uwagę na kleik ryżowy, gotowany na mleku z cynamonem, cukrem i masłem. Pierwsza wzmianka o tym daniu pojawia się już w 1328 roku. Z tym posiłkiem wiąże się ciekawy obrzęd wkładania migdała do jednego z talerzy. Jeżeli natrafiła na niego panna lub kawaler, to wróżyło im rychłe zamążpójście.

Wśród obowiązkowych dań podczas świąt są śledzie serwowane na wiele sposobów czy gravlax - łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku. Ze słodkości obowiązkowo muszą pojawić się pierniczki. W chłodne wieczory natomiast najlepiej rozgrzewa alkoholowy lub bezalkoholowy glögg pachnący przyprawami korzennymi.

Przepis z książki „Tradycje kulinarne Szwecji”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Wydawnictwo Hanami

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie