W skrócie
Drożdżowe bułeczki lussekatter (w tłumaczeniu: „koty Łucji") z rodzynkami i szafranem to wyjątkowy wypiek podawany z okazji Dnia Świętej Łucji (przepis znajdziecie na końcu tekstu). Skąd nazwa? Według jednej z legend, do niegrzecznych dzieci przychodził diabeł w przebraniu kota i karał je batami, a grzeczne dzieci były obdarowywane bułeczkami. Magdalena Tomaszewska-Bolałek dodaje, że wypieki były również przygotowywane z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Święto Łucji przypada 13 grudnia i było związane z wróżbami. Szwedzi wierzyli, że tego dnia stojąc na rozdrożu, można zobaczyć zdarzenia z nadchodzącego roku. Panny natomiast siadały przed lustrem, trzymając w dłoni zapaloną świecę i wypatrywały twarzy przyszłego męża. Świece miały odstraszać złe moce. Warto dodać, że Święta Łucja z Syrakuz to męczennica kościoła katolickiego i prawosławnego. Jej kult przywędrował do Szwecji z Niemiec i rozpoczął się w XVIII wieku.
Lussekatter – przepis na bułeczki św. Łucji z szafranem
Liczba porcji: około 10-12 sztuk.
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Składniki:
- 350-400 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- 70 g cukru,
- 50 g masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 małe jajka,
- 0,5-1 g szafranu,
- duże rodzynki,
- żółtko jajka do smarowania.
Jak zrobić bułeczki z szafranem?
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka.
- Dodajemy cukier, masło i szafran. Całość delikatnie podgrzewamy.
- Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy garnek na 10-15 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski i wbijamy do niej jajka, po czym dolewamy mieszaninę z drożdżami.
- Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie lepić się do rąk.
- Odstawiamy je do wyrośnięcia na dwie godziny. Należy je przykryć ścierką z materiału, aby nie obsychało.
- Z ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy długie walce. Walce wywijamy w kształt odwróconej litery „s”. Na każdym końcu wywijasa umieszczamy rodzynkę.
- Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy przez 10-13 minut.
Zobacz także: Przepis na kołacz z jabłkami
- Boże Narodzenie to ważne święto w życiu Szwedów – mówi Magdalena Tomaszewska–Bolałek. - Jego obchody zaczynają się praktycznie na początku adwentu. Wywiesza się w oknach gwiazdy, dekoruje domy. Nie może zabraknąć świeczek oraz lampek. To czas spotkań z przyjaciółmi i współpracownikami na specjalnych bufetach świątecznych. Z kolei 13 grudnia obchodzi się dzień św. Łucji. Z tej okazji piecze się specjalne, pachnące szafranem bułeczki w kształcie litery s, noszące nazwę lussekatter. Podaje je podczas rodzinnego śniadania jedna z córek ubrana w białą szatę i koronę ze świec na głowie. Z okazji Dnia św. Łucji organizuje się też pochody i koncerty.
Kuchnia szwedzka na Boże Narodzenie
Ponadto kuchnia szwedzka kojarzy się wielu osobom z aromatycznymi, cynamonowymi bułeczkami (kanelbulle), popijanymi mocną kawą, śledziami w słoiku lub pulpecikami serwowanymi z sosem borówkowym. Ale warto pamiętać, że Szwecja to także kraj ukształtowany przez opowieści związane z Wikingami. Przykładem jest chociażby lutfisk, potrawa ze sztokfisza, czyli suszonej ryby (najczęściej z rodziny dorszowatych). Moczy się ją przez kilka dni, a potem maceruje w ługu do momentu uzyskania struktury galarety. W książce „Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zostały wnikliwie opisane różne zwyczaje i obrzędy dotyczące adwentu i świąt Bożego Narodzenia.
Wigilia w Szwecji – duchy domowe i bożonarodzeniowy kleik
Niegdyś wierzono w Szwecji, że w wigilijny wieczór w domu pojawia się duch o nazwie tomte. Była to nadprzyrodzona istota, która powstała z duszy pierwszego właściciela. Miała się pojawiać pod postacią brodatego, niskiego mężczyzny, odzianego w tradycyjne ubranie. Gdy domownicy spali, on pracował. W zamian oczekiwał szacunku, dbania o trzodę oraz miski z bożonarodzeniowym kleikiem, doprawionym masłem. Danie bez omasty było przez niego bardzo źle widziane. Wtedy tomte robił psikusy.
Co ciekawe, wigilia w Szwecji nie jest postna. Serwuje się pieczoną szynkę, klopsiki, marynowanego łososia z sałatką z marynowanych buraków. Szczególnie warto zwrócić uwagę na kleik ryżowy, gotowany na mleku z cynamonem, cukrem i masłem. Pierwsza wzmianka o tym daniu pojawia się już w 1328 roku. Z tym posiłkiem wiąże się ciekawy obrzęd wkładania migdała do jednego z talerzy. Jeżeli natrafiła na niego panna lub kawaler, to wróżyło im rychłe zamążpójście.
Wśród obowiązkowych dań podczas świąt są śledzie serwowane na wiele sposobów czy gravlax - łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku. Ze słodkości obowiązkowo muszą pojawić się pierniczki. W chłodne wieczory natomiast najlepiej rozgrzewa alkoholowy lub bezalkoholowy glögg pachnący przyprawami korzennymi.
Przepis z książki „Tradycje kulinarne Szwecji”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Wydawnictwo Hanami
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Zupa grzybowa z makaronem od Macieja Regulskiego. Wigilijny przepis dla smakoszy
- Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
- W Norwegii króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
- Piernikarki – tak o sobie mówią. Ich naturalne pierniki to małe dzieła sztuki
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym