W skrócie
Faszerowany bakłażan to posiłek nadający się na obiad i kolację. Może być także daniem dla miłośników mięsa, gdy dodamy mieloną wieprzowinę, wołowinę lub drób albo dla wegetarian, gdy wykorzystamy kaszę gryczaną i pieczarki. Taki bakłażan faszerowany wegetariański można podawać z sosem na beszamelowym lub z sosem pomidorowym. Zapiekany bakłażan warto podawać z sosem czosnkowym lub chutneyem śliwkowym. Zobacz przepis z bakłażanem na rodzinny obiad.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z bakłażanem
Bakłażan faszerowany z mięsem mielonym – przepis na obiad
Porcja dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, albo karkówki wieprzowej)
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta,
- 1 jajko,
- 40 g posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do smaku,
- 4 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli.
Jak zrobić bakłażana z mięsem mielonym?
- Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Bakłażany trzeba umyć, przekroić wzdłuż na połówki i naciąć miąższ w kratkę, ale nie do końca. Warzywo należy posmarować olejem wymieszanym z solą. Bakłażany należy położyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20-30 minut.
- Następnie należy na 2 łyżka oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Zarumienione można odstawić do wystygnięcia.
- Potem mięso mielone należy wymieszać z fetą, pieprzem, jajkiem, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem.
- Z upieczonych bakłażanów trzeba wyjąć upieczony miąższ, posiekać lub rozdzielić widelcem i dodać do mięsa mielonego.
- Gotowy farsz należy wkładać do miseczek powstałych z bakłażana. Wierzch można posmarować olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut.
Właściwości zdrowotne warzywa
Bakłażany są warzywami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają 24 kalorie. Jednak należy uważać na dolewanie do nich tłuszczu podczas gotowania i smażenia. Łatwo go wchłaniają, co zwiększa ich wartość energetyczną. Bakłażan to znakomite warzywo dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziała nowotworom. Bakłażany znakomicie wpływają na wzmocnienie wzroku i wygląd skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości:
- witaminy A,
- witamin z grupy B,
- witaminy C,
- potasu.
Zobacz także: Przepis na lasagne
Zobacz w galerii, jakie dania można zrobić z bakłażanem:
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?