Pyszny bakłażan faszerowany. Poznaj przepis z mięsem mielonym na pyszny obiad. Nawet sceptycy rozsmakują się w tym daniu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana.
Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana. 123rf.com/timolina
Bakłażan znany jest pod różnymi nazwami. Najbardziej znana jest oberżyna pochodząca z języka francuskiego. Chociaż wiele osób zna bakłażana pod poetycko brzmiącą nazwą gruszka miłości. Bakłażan szczególnie popularny jest w daniach kuchni arabskiej, żydowskiej i śródziemnomorskiej. Zobacz przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym.

W skrócie

Faszerowany bakłażan to posiłek nadający się na obiad i kolację. Może być także daniem dla miłośników mięsa, gdy dodamy mieloną wieprzowinę, wołowinę lub drób albo dla wegetarian, gdy wykorzystamy kaszę gryczaną i pieczarki. Taki bakłażan faszerowany wegetariański można podawać z sosem na beszamelowym lub z sosem pomidorowym. Zapiekany bakłażan warto podawać z sosem czosnkowym lub chutneyem śliwkowym. Zobacz przepis z bakłażanem na rodzinny obiad.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z bakłażanem

Bakłażan faszerowany z mięsem mielonym – przepis na obiad

Porcja dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, albo karkówki wieprzowej)
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • 40 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do smaku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić bakłażana z mięsem mielonym?

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Bakłażany trzeba umyć, przekroić wzdłuż na połówki i naciąć miąższ w kratkę, ale nie do końca. Warzywo należy posmarować olejem wymieszanym z solą. Bakłażany należy położyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 20-30 minut.
  2. Następnie należy na 2 łyżka oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Zarumienione można odstawić do wystygnięcia.
  3. Potem mięso mielone należy wymieszać z fetą, pieprzem, jajkiem, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem.
  4. Z upieczonych bakłażanów trzeba wyjąć upieczony miąższ, posiekać lub rozdzielić widelcem i dodać do mięsa mielonego.
  5. Gotowy farsz należy wkładać do miseczek powstałych z bakłażana. Wierzch można posmarować olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut.

Właściwości zdrowotne warzywa

Bakłażany są warzywami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają 24 kalorie. Jednak należy uważać na dolewanie do nich tłuszczu podczas gotowania i smażenia. Łatwo go wchłaniają, co zwiększa ich wartość energetyczną. Bakłażan to znakomite warzywo dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziała nowotworom. Bakłażany znakomicie wpływają na wzmocnienie wzroku i wygląd skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości:

  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy C,
  • potasu.

Zobacz także: Przepis na lasagne

Zobacz w galerii, jakie dania można zrobić z bakłażanem:

Jedną z potraw, jakie można zrobić są faszerowane bakłażany. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z bakłażana.

Pyszny bakłażan faszerowany. Poznaj przepis z mięsem mielony...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!